Policija je izvijestila kako je u Dhaki ubijen Xulhaz Mannan vodeći aktivist za gej prava i urednik jedinog LGBT časopisa u Bangladešu. Njegova smrt je nastavak serije ubojstava zagovornika sekularizma, blogera i pripadnika manjinskih religijskih zajednica za koje se sumnjiče pripadnici tzv. Islamske države (IS).

U napadu je ubijena još jedna osoba, a ubojstvo je osudila i američka ambasada u Bangladešu u kojoj je Xulhaz Mannan nekada radio, piše BBC.

"Duboko sam pogođena brutalnim ubojstvom Xulhaza Mannana. Zgroženi smo ovim nerazumnim nasiljem i pozivamo vladu u Bangladešu da uhiti kriminalce koji stoje iza ovih ubojstava", kazala je ambasadorica SAD-a Marcia Bernicat.

Muškarci su ubijeni samo dva dana nakon što su islamski militanti ubili sveučilišnog profesora, a od veljače prošle godine teroristi su preuzeli odgovornost za niz ubojstava ateističkih pisaca i pripadnika manjinskih religijskih zajednica, no vlast u Bangladešu negira prisutnost pripadnika tzv. Islamske države (IS) u zemlji.

Cilj ubojstva je širenje straha u LGBT zajednici

Britanski fotograf koji je poznavao ubijenog Mannana i drugu žrtvu, Tanaya Mojumdara, kaže kako je cilj uređivačke politike časopisa za LGBT zajednicu "Roopbaan" bilo širenje tolerancije. Homoseksualnost je praktički zabranjena u Bangladešu i jedna je od posebno osjetljivih tema u društvu.

Obojica ubijenih bili su otvoreno gej i smatrali su kako bi društvo bilo otvorenije prema njima kad bi se više gej muškaraca autalo, a organizirali su i godišnji Rainbow Rally, ispričao je fotograf.

"Obojica su bili izuzetno blage naravi, nenasilni i svjesni kako se izlažu opasnosti zbog toga što su otvoreno gej i bave se aktivizmom. Vjerujem kako iza njihovog ubojstva stoji želja da se raširi strah među gej zajednicom.

Prije godinu dana jedino zbog čega se netko morao brinuti ako se auta je sramota koju će trpjeti obitelj i to što su trebali započeti novi život negdje drugdje u Bangladešu, a danas je to istinski opasno", dodaje.

Niz neriješenih ubojstava i napada na zagovornike sekularizma

Najpoznatiji bloger u Bangladešu, Imran Sarker, vođa glavnog prosvjeda sekularnih aktivista protiv islamskih vođa 2013. , također je primio prijetnje smrću prije nekoliko dana. 

Ranije ovog mjeseca u Dhaki je ubijen i student prava koji se na društvenim mrežama zalagao za sekularizam, a prošle godine zbog tih su uvjerenja mačetama ubijena još četvorica istaknutih blogera. Zabilježeni su i brojni napadi na pripadnike religijskih manjinskih zajednica, a ubijena su i dva stranca.

Iako je vlada u Bangladešu službeno sekularna našla se na udaru kritika zbog niza neriješenih ubojstava i napada.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.