images/stories/noveslike/niels_m.jpg

"Socijalna kohezija i pluralizam su pod prijetnjom u Hrvatskoj. Pozivam vlasti da iniciraju i pokrenu otvoreni dijalog sa svim dionicima s ciljem zaštite pluralizma i izbjegavanja daljnje polarizacije društva. Štoviše, politički lideri trebaju poslati nedvosmislenu poruku protiv nasilja, diskriminacije i netolerancije, posebice prema pripadnicima nacionalnih manjina i novinarima", rekao je danas Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Nils Muižnieks, na kraju petodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Povjerenik Nils Muižnieks izrazio je veliku zabrinutost zbog porasta etničke netolerancije, govora mržnje i drugih oblika zločina iz mržnje koji su usmjereni protiv pripadnika nacionalnih manjina, osobito onih srpske nacionalnosti, članova židovske zajednice i Roma. Iako u Hrvatskoj postoji zakonodavni i institucionalni okvir za zaštitu nacionalnih manjina koji može služiti kao uzor drugima, potrebno je ukloniti pojedina nazadovanja poput 11 postotnog smanjenja sredstava za udruge civilnog društva, poručio je.

Po pitanju slobode medija, Muižnieks je ozbiljno zabrinut zbog neadekvatne reakcije vlasti u vezi s prijavljenim slučajevima fizičkih napada, prijetnji smrću i zastrašivanja novinara.

Niz naglih promjena na upravljačkim i uredničkim pozicijama

"Novinari igraju važnu ulogu čuvara javnog interesa u demokratskom društvu i njihovu sigurnost moraju osigurati sve države. Nekažnjavanje zločina protiv novinara mora se učinkovito razriješiti i adekvatnim kaznama spriječiti njihovo ponavljanje. Javna rasprava koja opravdava napade na novinare opasna je i štetna za medijske slobode i demokraciju", rekao je Muižnieks.

Posebno se osvrnuo na niz naglih promjena na upravljačkim i uredničkim pozicijama na javnom medijskom servisu (HRT), kao i na Vladin prijedlog kojim je tražena smjena ravnateljice Agencije za elektroničke medije, Mirjane Rakić, te raspuštanje agencijskog Vijeća. Povjerenik stoga poziva vlasti na očuvanje i zaštitu pluralizma javnog medijskog servisa i nezavisnost regulatornog tijela kao ključne elemente medijske slobode i pluralizma.

Povjerenik naglašava kako Hrvatska treba učinkovito riješiti niz neriješenih pitanja vezanih uz ratna zbivanja 1990-tih, poput nekažnjavanja teških kršenja ljudskih prava i povreda međunarodnih humanitarnih prava, pružiti učinkovitu i adekvatnu odštetu svim žrtvama rata, utvrditi istinu o nestalima te stvoriti neophodne životne uvjete za održivi povratak izbjeglica.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Nils Muižnieks, s izbjeglicama u Ježevu

Nevladinim organizacijama mora se olakšati pružanje humanitarne pomoći izbjeglicama

Sa zadovoljstvom ističe suglasnost s hrvatskim Državnim odvjetnikom o važnosti regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina, te snažno podupire inicijative za osnaživanje i unapređenje te suradnje. Napominje kako je više od 2800 osoba bez statusa državljanstva u Hrvatskoj, među kojima je najviše Roma i stoga poziva Vladu da to pitanje treba prioritetno riješiti.

Što se tiče ljudskih prava imigranata, tražitelja azila i izbjeglica, uz napomenu kako je mali broj osoba do sada tražio međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, Povjerenik poziva vlasti na razvijanje sveobuhvatnih i dugoročnih politika za uključenje migranata u društvo posebice s obzirom na primjenu programa Europske unije o preseljenja izbjeglica.

Također je zatražio da se nevladinim organizacijama olakša pružanje humanitarne pomoći izbjeglicama. Nakon posjete prihvatnim centrima za izbjeglice u Zagrebu (hotel Porin) i Ježevu tamošnje uvjete boravka ocijenio je dobrim, no preporučio je vlastima premještanje migranata iz stare prenapučene zgrade u novi objekt u Ježevu. Na kraju je pozvao Hrvatsku da razmotri ukidanje obveze prema kojoj migranti koji podliježu deportaciju moraju platiti troškove svog smještaja i deportacije.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.