Portal Dalmacija News proveo je uoči sutrašnjeg šestog Split Pridea anketu među stanovnicima grada pod Marjanom o tome kako bi se osjećali da vide svoje dijete u Povorci ponosa. Neki od odgovora su doista zastrašujući.

Što Splićani i Splićanke misle o prihvaćanju LGTB zajednice te kako bi se osjećali da vide svoje dijete u sutrašnjoj Povorci ponosa istražio je kroz anketu portal Dalmacija News.

Podsjećaju kako prošlogodišnju povorku prvi put nije osiguravao kordon policije, te kako se svi nadaju da će i sutrašnji Split Pride proteći mirno. Tim povodom odlučili su doznati koliko su Splićani postali otvoreniji prema različitosti.

Ubio bih sina da znam, to ne može biti

Velika većina anketiranih, i mlađe i starije generacije, izražava homofobne stavove, ne podržavaju Povorku ponosa, smatraju to bespotrebnim isticanjem i zapadnjačkim trendom, a pojedinci bi bili spremni i ubiti vlastito dijete da ga vide u Povorci ponosa.

Tako 27-godišnji Nikša Milun kaže: "Ubio bih sina da znam, dođe mi da sada uzmem sjekiru. To ne može biti. No ono traže preveliku pažnju, ne 'žvaljekamo' se ni mi na ulici sa ženama pa ne trebaju ni oni.

35-godišnja Mirela Filipović nešto je umjerenijih stavova, pa kaže kako "ne bi bila baš oduševljena, ali vjerojatno bih s vremenom prihvatila". No, homofobija je itekako prisutna, što tumači svojim odgojem: "Ne bi dala da odgajaju djecu jer nije normalno, meni je brak zajednica muškarca i žene. Vjerojatno sam tako odgajana. Meni je glupo da paradiraju po ulici, budi što želiš i pusti druge da žive".

29-godišnji Stipe Šimunović također je među onima koji ne podržavaju Split Pride, pa kaže: "Ne podržavam to i ne mogu zamisliti kako bih reagirao da vidim danas sutra svoje dijete tamo".

50-godišnji Ante Radić kaže kako ne bi ubio svoje dijete da je gej, no smatra da "previše provociraju", te predlaže: "Kao što su nedavno uveli da se ne smije svakako odijevati na ulici, mislim da bi takva pravila trebalo uvesti i za ponašanje".

Ima i onih koji smatraju kako je Hrvatska daleko od onoga što je prihvaćeno u europskim zemljama: "To je normalno u Engleskoj i Francuskoj, mi smo daleko od toga. Što im se više brani, oni su još gori. Oni se žele dokazivati, ipak su manjina pa se žele izboriti za svoje pravo".

To je katastrofa, baš izazivaju

47-godišnja Natalija Župić se pita tko stoji iza, kako misli, prevelikog davanja pozornosti manifestaciji: "To je sad trend, smeta mi što se diže na veći nivo. Pitanje je tko to tako diže. Ima i gore od toga. Neka bude živo i zdravo pa što bude".

Najstarija među anketiranima, 70-godišnja Živka Lučić, smatra kako je to "katastrofa" i dodaje: "Neka rade što hoće samo neka ne izazivaju. Baš izazivaju da im se nešto kaže".

Jedini koji se među anketiranima pozitivno izjasnio po pitanju splitske Povorke ponosa je 24-godišnji Hrvoje Kuzmanić koji kaže:

"Nemam ništa protiv toga, neka se ljudi zabavljaju. S obzirom na to koliko imaju hejtera u Splitu, mogu reći da imaju pravo što to rade u Splitu. Oni žele da ih se prizna. To su prije radili i crnci dok ih nisu prihvatili".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.