Da nam je netko rekao kako ovaj petak nakon cjelodnevne drame u ljubavnom trokutu Orešković-Petrov-Karamarko u Hrvatskoj može postati još bizarniji, teško bismo mu povjerovali, ali kad je bal, nek' je bal. Kao slatka trešnjica na šlagu torte današnjih zbivanja, udruga U ime obitelji na niz je adresa uputila zahtjev da se njezinu čelnicu, Željku Markić, zaštiti od laži, napada, kleveta i, ukratko,  zlih namjera loših ljudi, jer je to prešlo svaku mjeru.

Stvarno jest.

U pismu stoji kako su od od Hrvatskog helšinskog odbora za ljudska prava, Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog društva novinara i publicista, Agencije za elektroničke medije i Pučke pravobraniteljice zatražili "da se javno založe za slobodu govora, iznošenja stavova i građanski aktivizam te prestanak sužavanja prostora demokracije u Hrvatskoj".

Pa nastavljaju:

"Navedenim institucijama obratila se slijedom učestalih, grubih i neistinitih medijskih napada na gospođu Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji, kojima cilj nije samo oklevetati i oblatiti gospođu Markić, nego i zastrašiti sve građane koji dijele vrijednosti koje promiče udruga U ime obitelji.

Pojedini mediji šire mržnju i iznose neistine o gospođi Željki Markić samo iz razloga što se ne slažu sa stavovima udruge U ime obitelji. Napade izvode huškačkim tekstovima i objavama neistina. Primjerice, da dr. Željka Markić zarađuje od prodaje tableta kontraceptiva ili kliničkog ispitivanja pilula za kontracepciju ili da zastupa stav zaustavljanja kurikularne reforme školstva, što je već više puta demantirano i svodi se na smišljeno i namjerno ponavljanje laži radi isključivanja pluralizma i demokratične rasprave. Iste laži i difamiranje iznose i čelne osobe SDP-a poput Sabine Glasovac, Gordane Sobol i dr."

U posljednjih 15 godina nismo imali sličan primjer medijskog huškanja!

Onda slijedi dio o zastrašivanju i dokidanju djelovanja:

"Kao razloge napada na dr. Markić navode sudjelovanje udruge U ime obitelji u organizaciji prvog nacionalnog Hoda za život, sudjelovanje profesora i stručnjaka U ime obitelji u stručnoj i javnoj raspravi o reformi školstva, te druge legitimne aktivnosti jedne građanske udruge u demokratskom društvu. Ovakvi huškački medijski napadi uz plasiranje potpuno izmišljene slike dr. Željke Markić, čelne osobe jedne građanske udruge, imaju samo jedan cilj – zastrašiti i ograničiti djelovanje civilnih udruga sa čijim se stavovima ne slažu, i čije djelovanje žele dokinuti".

Ima i dio o represivnim režimima, kršenju sloboda i sputavanju:

"Zabrinjava mogućnost da se osobnom diskvalifikacijom, klevetanjem i blaćenjem čelne osobe građanske udruge U ime obitelji želi, u maniri represivnih režima, zastrašiti sve druge građane, te zaustaviti javno i slobodno djelovanje hrvatskih građana koji dijele stavove i vrijednosti udruge U ime obitelji. Iznošenje mišljenja dostojanstvenih čovjeku ne stvara podjele, već ograničavanje mišljenja različitim sredstvima, sputavanje i vrijeđanje ako se odvažiš sudjelovati u javnoj raspravi, a ne razmišljaš kao 'mi'.

Poruka ovakve kampanje glasi: usudi se i ti reći što misliš, usudi se djelovati u hrvatskom društvu, pa ćemo te blatiti, lažima, rušiti tvoj ugled i vrijeđati kao Željku Markić. U posljednjih 15 godina nismo imali sličan primjer medijsko-političke kampanje blaćenja i medijskog huškanja nekog građanskog aktivista".

No ali, tko će nas zaštititi od Željke Markić i njezinih obmana?

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.