U tjednu prepunom bizarnih obrata koji je završio ponosnim obraćanjem premijera Tihomira Oreškovića koji je na presici u petak više puta rekao kako "Vlada funkcionira", održana je i sjednica te iste Vlade koja je, inače u rasulu, donijela niz spornih odluka, među kojima su suglasnost za ugovore o bušenju nafte na kopnu, potpora izgradnji plutajućeg LNG terminala, Uredba o osnivanju prava građenja na šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu RH.

Na to je odmah reagirala Zelena akcija, a nakon Oreškovićeve presice na Markovom trgu održali su vlastitu.

Premijer Tihomir Orešković, koji je praktički na odlasku i čija Vlada ne uživa povjerenje građanki i građana, danas je potpisao ugovore s dvije kompanije: INA-om (jedno polje) i kanadskom tvrtkom Vermilion Energy (četiri polja) za davanje Slavonije naftnim kompanijama. Tim je povodom Zelena akcija održala konferenciju za medije na Markovu trgu, a zajedno sa Zelenim Osijekom i Brodsko ekološkim društvom-BED poduzet će sve pravne korake kako bismo utvrdili nepravilnosti u procesu dodjele koncesija i potpisivanja ugovora.

Zanima ih zašto se Oreškoviću toliko žuri, jer ne samo da je potpisao ove ugovore, već je najavio otvaranje novog natječaja u srpnju za 10 novih polja.

"Ovakvi brzopleti i zadnji potezi premijera na odlasku građani bi mogli protumačiti kao pogodovanje kompanijama ili čak uzimanje provizije na štetu građana i građanki", izjavio je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Dodatno, kažu, nevjerojatno je da Vlada - u kojoj je Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu "Konzultantica" te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom - donosi ovakve odluke od državne važnosti.

Vlada je prekršila i pravnu proceduru

“Ponovno pozivamo nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu ove, ali i prošle Vlade, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka i bivšeg premijera Milanovića, te o djelovanju g. Karamarka i g. Vrdoljaka u interesu stranih naftnih lobija, a na veliku štetu hrvatskih nacionalnih interesa”, dodao je Tomac.

Vlada je potpisivanjem ugovora prekršila i pravnu proceduru. Naime, koncesije su dodijeljene u lipnju 2015., a rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od dana donošenja odluke o odabiru u postupku javnog nadmetanja za izdavanje dozvole. Potpisivanje ugovora skoro godinu dana nakon dodjele koncesija predstavlja jasno kršenje Zakona o ugljikovodicima (Članak 23. st.3.), stoga traže poništenje cijelog procesa.

tr

“Ovaj projekt je i izrazito štetan za okoliš i lokalnu zajednicu. Potpisivanjem ugovora, Vlada RH daje naftnim kompanijama cijelu Slavoniju, Srijem i Baranju, odnosno nešto više od trećine površine kopnenog dijela Hrvatske, bez ikakve javne rasprave i konzultacije s lokalnim stanovništvom”, izjavio je Dinko Pešić iz Udruge Zeleni Osijek.

Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva-BED-a dodala je: “Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika, a posebno nafte, može ozbiljno ugroziti i vodu i poljoprivredno zemljište kojima je kontinentalna Hrvatska veoma bogata”.

Osim toga, Vlada RH se očito ne planira pridržavati ni globalnog klimatskog sporazuma iz Pariza kojeg je potpisala u travnju ove godine, a koji jasno obvezuje vlade svijeta da napuste korištenje i ulaganje u fosilna goriva te krenu prema niskougljičnom razvoju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.