U samo pet zemalja u svijetu lezbijke, gejevi, biseksualne i trans* osobe imaju jednaka ustavna prava, pokazalo je globalno istraživanje, pokazavši i da većina zemalja ne štiti pripadnike LGBT zajednice od diskriminacije i vrijeđanja.

Velika Britanija, Bolivija, Ekvador, Fiji i Malta jedine su zemlje na svijetu koje su omogućile ustavna prava i pripadnicima LGBT zajednice, odnosno svim građanima bez obzira na spolnu orijentaciju ili rodni identitet, pokazalo je izvješće centra za analizu WORLD koji djeluje pri Sveučilištu u Kaliforniji (UCLA). Analiza ustava svih 193 zemalja koje je priznao UN najsveobuhvatnija je studija tog tipa do danas.

Unatoč tomu što su 22 zemlje uvele zakon o sklapanju istospolnih brakova, izostanak jednakih ustavnih prava za pripadnike LGBT zajednice znači da su izloženi opasnosti od diskriminacije i kršenja prava koja im pripadaju, smatraju autori studije.

"Iako je priznanje istospolnog braka važan i dobar početak, to još uvijek nije dovoljno da bi spriječilo diskriminaciju koja se događa na poslu i u brojnim drugim sferama života", smatra autorIca studije Jody Heymann, utemeljiteljica centra WORLD i dekanica Odjela za javno zdravstvo na UCLA-u.

"Ključno je da ustav jamči jednaka prava i zaštitu od diskriminacije pripadnicima LGBT grupe u svim životnim sferama", istaknula je Heymann.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.