Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana i novom mandatarkom za sastavljanje vlade Srbije.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se u četvrtak obratio naciji, priopćio je da je mandat za sastav vlade povjerio Ani Brnabić. Ona će biti prva žena na čelu vlade Srbije, i prva deklarirana lezbijka na toj funkciji na području Balkana.

Kako javljaju srpski mediji, svjetske agencije prenijele su pod oznakom "Hitno" da je predsjednik Vučić imenovao ministricu Anu Brnabić za premijerku Srbije i navele da je u pitanju prva srpska premijerka u povijesti i prva deklarirana gej osoba na čelu vlade neke balkanske zemlje.

Podsjetimo, Brnabić je u kolovozu prošle godine imenovana ministricom državne uprave i lokalne samouprave, a kako nikad nije skrivala da je lezbijka, tu je vijest tamošnja LGBT zajednica ocijenila "povijesnim trenutkom za Srbiju".

Prihvatila je kandidaturu i rekla da počinje raditi na sastavljanju vlade.

"Želim zahvaliti predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim vladu Srbije i nastavim reforme s nesmanjenom posvećenošću i snagom", rekla je u prvoj izjavi za javnost, istaknuvši kako joj je "čast služiti svojoj zemlji".

"Ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada vlade osjete kroz bolju kvalitetu života", istaknula je u izjavi za Tanjug.

Nakon što je objavljeno ime novog mandatara, kako je najavljeno, uslijedit će procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, odnosno bit će održana sjednica na kojoj će nova mandatarka predstaviti članove svog kabineta i podnijeti izvještaj u kojemu će iznijeti ciljeve i program vlade.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.