Tomislav Gospić koji je prije desetak dana otkazao smještaj dvojici Brazilaca samo zato što su gejevi, od policije je nakon završene istrage dobio kaznenu prijavu za povredu ravnopravnosti.

Podsjetimo, Fabiano Vallim iz Sao Paola na stranici Booking.com htio je rezervirati apartman Identity u Zadru za svog supruga i sebe, ali kad je naglasio da žele sobu s bračnim krevetom, od Gospića je dobio sljedeći odgovor: "Odbijeni ste. Ne primamo gejeve. Otkažite svoju rezervaciju".

Gospić je prijavljen po članku 125, Kaznenog zakona koji predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji "na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, rodnom identitetu, izražavanju, spolnom opredjeljenju ili drugim osobinama uskrati, ograniči ili uvjetuje drugome pravo na stjecanje dobara ili primanje usluga".

"Domaćin i homofob nikako ne idu zajedno"

Policija je kaznenu prijavu proslijedila državnom odvjetništvu u Zadru koje bi trebalo odlučivati ima li elemenata za daljnji kazneni postupak i eventualno podizanje optužnice.

"Mislim da je iznajmljivač 'kažnjen' odmah nakon što su mu glavne platforme za prodaju smještajnih kapaciteta ugasile njegove profile. Pitanje je kako će sad doći do gostiju, uz osudu takvog ponašanja od strane dijela javnosti kojoj smo svjedočili. Smatram da se ljudi koji diskriminiraju, što je sad potvrdila i policijska kriminalistička istraga, ne bi trebali baviti ovim poslom jer domaćin i homofob nikako ne idu zajedno", rekla je za 24sata  Danijela Čavlović, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.