Vlada FBiH je u petak prihvatila zahtjev za ozakonjenje istospolnih brakova i inicirano je da Federalno ministarstvo pravde donese zakon u vezi s ovim pitanjem. "Točka je bila na dnevnom redu i usvojena je u formi u kojoj je predložena", potvrdio je premijer FBiH Fadil Novalić i naglasio da time slijede put Europske unije.

"Na putu smo u EU. Sve što na tom putu susretnemo, mi prihvaćamo kao potrebu", kazao je Novalić.

Vlada Federacije BiH u petak je razmotrila informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) FBiH zbog problema s kojima se susreće. Rezultat ove inicijative zapravo su žalbe na temelju kojih je federalni MUP upoznat s problemima koji su se pojavili u praksi, a odnose se na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju.

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizlaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH, javljaju Nezavisne novine.

MUP nemoćan bez nepostojećeg zakona

Riječ je o zahtjevima za upis životne zajednice istospolnih parova u adekvatnu matičnu evidenciju u BiH i FBiH na temelju stranih isprava s obzirom na to da su takve životne zajednice zaključili državljani BiH i FBiH u inozemstvu, kao i zahtjevima za upis rođenja djece u matičnu knjigu rođenih s konstatacijom državljanstva BiH i FBiH. Radi se o zahtjevu na temelju stranih isprava djece koja potiču iz životnih zajednica istospolnih parova i koje su sklopili državljani BiH i FBiH u inozemstvu.

MUP FBiH dalje navodi kako nisu u mogućnosti rješavati zahtjeve zbog nepostojanja zakona o istospolnim zajednicama, te da se podnositelji zahtjeva žale kako su im povrijeđena zajamčena prava iz Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra za Nezavisne novine rekla je da su joj poznati zahtjevi istospolnih parova koji su brakove sklopili u inozemstvu prema matičnim uredima u FBiH i BiH.

Većina parova u BiH želi sklopiti životna partnerstva

"Radimo s LGBT zajednicom kako bismo i kroz pravne vakuume ukazali na potrebu zakona o istospolnim zajednicama u BiH. Radimo direktno s parovima koji žele da njihove zajednice budu prepoznate u BiH", kazala je.

Ističe da je ovaj centar radio istraživanja u LGBT zajednici koja pokazuju da većina istospolnih parova u BiH želi sklopiti životno partnerstvo i želi da zakon i država prepoznaju njihove stabilne ekonomske i emotivne zajednice.

"Nama je odluka Vlade FBiH doista razlog za radost, ali, istovremeno, mi smo svjesni da Vlada, odnosno Ministarstvo pravde FBiH, tek treba formirati radnu grupu za izradu ovakvog zakona i potrebno je da uključi Sarajevski otvoreni centar kao nevladinu organizaciju koja ima direktan kontakt sa LGBT zajednicom, ali i znanje u tom području. Imamo spreman model zakona o istospolnim zajednicama. Mi smo spremni pomoći", poručila je Emina Bošnjak.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.