U petak, 18. prosinca, održat će se deveti Minival u organizaciji udruge Flomaster u splitskom klubu Murall na Poljudu, gdje će vas od 21 sat pa sve do ponoći zagrijavati DJ-ica Miss Slave (deephouse) koja dolazi iz Zagreba. Nakon nje na plesnom će vas podiju do ranih jutarnjih držati resident udruge Flomaster, Ivana Miš.

"Ovo nije isključivo LGBT party, svi su pozvani, i svi su i dolazili još od prvog partyja održanog prošle godine u rujnu u jednom splitskom kafiću", kazala nam je Ivana Miš, koja je i predsjednica udruge Flomaster.

Ivana vjeruje da su napravljeni pomaci u svijesti šire društvene zajednice pa više nema potrebe za zatvorenim druženjem unutar LGBT populacije.

"Postali smo vidljiviji, okruženje se naviknulo na nas, osvijestili smo ljude da postojimo, objašnjava Miš koja vjeruje da je za iskorak u prihvaćanju LGBT osoba zaslužno održavanje Prajdova, kao i angažman same LGBT zajednice, prvenstveno kroz udruge. Daleko su od ravnopravnosti, borba nije gotova, ali lakše se živi.

"Osim toga, kako mi ne volimo da nas se etiketira, tako ni mi ne želimo etiketirati, niti diskriminirati", dodaje i objašnjava kako je djevojkama iz udruge Flomaster želja bila oživjeti plesnjake u Splitu, sve su nostalgične za nekad popularnim Metropolisom, otud i nostalgični naziv zabave, Minival.

Mislili su da će im stvarno napraviti minival

"Jednom prilikom su nam došli stariji ljudi, mislili su da ćemo im stvarno napraviti minival", kroz smijeh priča Ivana. Veli da u Splitu ne postoji klub u kojemu mladi imaju priliku slušati alternativnu glazbu, osim Kocke, pa vjeruje da je i to razlog zbog kojeg i heteroseksualci rado posjećuju partije koje organizira Flomaster.

"Ni udruga Flomaster nije isključivo LGBT udruga, ima među nama i straight cura, i udanih žena s djecom. Registrirani smo kao kulturno-umjetnička udruga, a okupila nas je želja za druženjem i zabavom, i prvenstvenim ciljem širenja tolerancije. Koncept Minivala obuhvaća niz aktivnosti koji prethode samom društvenom događanju, kao što su grafički dizajn promotivnih materijala, scenografija interijera koja tematski prati svako od događanja, radionice koje se bave marginaliziranim pitanjima", priča Ivana.

Udruga Flomaster je u svojoj godini dana postojanja, osim Minivala ostvarila niz malih projekata: izložbu Memento prijateljstva, ciklus filmova u LGBT centru uz potporu udruge Queer Zagreb, aktivnosti na otvorenom (turniri u balotama, badminton i izleti na Jadru), Queer Tango, sudjelovanje u organizaciji Split Pridea 2015. S Klubom Kocka surađuju kao popratni partneri ili voditelji evenata, primjerice after party Darko Rundek+Cargo Trio, organizatori koncerta Nipplepeople te DJ glazbenog performansa kolektiva Six Martinis (RI). Sve aktivnosti djevojke financiraju same.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.