Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti objavila je nominacije za 88. po redu dodjelu najprestižnije fimske nagrade Oscar. Među nominiranima su Cate Blanchett i Eddie Redmayne, ali u kategoriji za najbolje filmove nisu se našli Carol i The Danish Girl u kojima tumače glavne uloge.

Najviše ovogodišnjih nominacija za Oscara osvojili su filmovi Povratnik Alejandra Inarritua, koji se prestižnoj filmskoj nagradi može nadati u 12 kategorija, te Pobješnjeli Max: Divlja cesta Georgea Millera koji ima deset nominacija. Film Carol nominiran je sveukupno u šest kategorija.

Za najbolji film su još nominirani Marsovac Ridleya Scotta, Most špijuna Stevena Spielberga, Brooklyn Johna Crowleya, Oklada stoljeća Adama McKaya, Soba Lennyja Abrahamsona i Spotlight Toma McCarthyja.

Eddie Redmayne se nada drugom zlatnom kipiću nakon nominacije za najboljeg glumca u filmu The Danish Girl, gdje glumi danskog slikara Einara Wegenera, koji se smatra prvom osobom na svijetu koja se podvrgnula operaciji promjene spola kako bi postao žena Lili, a nominacija dolazi godinu dana nakon što je osvojio Oscara za ulogu Stephena Hawkinga u filmu Teorija svega. Redmayne je u jakoj konkurenciji glumaca Bryana Cranstona, Leonarda DiCapria i Michaela Fassbendera, piše BBC.

Bitka za Oscara za najbolju glumicu vodit će se između Cate Blanchet za Carol o ljubavi dvije žene koja se odigrava pedesetih godina u New Yorku, Brie Larson koja je nominirana za film Soba, Jennifer Lawrence za ulogu zaposlene samohrane majke u filmu Joy, Charlotte Rampling za priču iz bračnog života 45 godina, te Saoirse Ronan za Brooklyn

 

Za najbolju sporednu glumicu nominirane su Jennifer Jason Leigh (Mrska osmorka), Kate Winslet (Steve Jobs), Rooney Mara (Carol), Alicia Vikander (The Danish Girl) i Rachel McAdams (Spotlight).

Nominacije za najboljeg sporednog glumca dobili su Christian Bale (Oklada stoljeća), Mark Rylance (Most špijuna), Tom Hardy (Povratnik), Mark Ruffalo (Spotlight) i Sylvester Stallone (Creed: legenda je rođena).

Sam Smith i Lady Gaga su među nominiranima za najbolju originalnu pjesmu. Smith je za svoju pjesmu Writing On The Wall iz najnovijeg filma o Bondu, Spectre, već osvojio Zlatnog globusa. Gaga je nominirana za pjesmu Till It Happens To You koja je dio glazbe iz filma The Hunting Ground, piše Pink News.

Svečana dodjela Oscara održat će se 28. veljače u Dolby Theatreu u Hollywoodu, a dodjelu će voditi američki glumac i komičar Chris Rock

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.