Prošlo je već deset godina od prvog Zbeletronovog partija, a okrugli rođendan proslavit će 23. ožujka u zagrebačkom klubu Sax.

Zbeletron od 2009. godine organizira partije i ostala događanja s glavnim ciljem promicanja glazbeno-scenskog rada djevojaka i žena te podizanja vidljivost lezbijki, biseksualki i trans žena u Hrvatskoj. Dosad je u sklopu Zbeletrona organizirano više od stotinu događanja, među kojima su svakako najpoznatiji klupski glazbeni programi smješteni u prostore koji sami po sebi nemaju LGBT+ prefiks, kako bi ih se senzibiliziralo po pitanju LGBT+ zajednice te istoj ponudilo sadržaje i programe koje ne mogu pronaći u domaćim LGBT+ klubovima.

U proteklih 10 godina Zbeletron i njegove rezidentice imale su prilike gostovati i surađivati s raznim domaćim i stranim festivalima i inicijativama, kao što su Vox Feminae festival, Queer Zagreb, Homo, fešta!, Smoqua, Merlinka, EXIT, Rdeče zore, Female's'cream, kvir_feminist_actziy, Partycipacija, Krüzer, Sicko Disco, House of Flamingo i Flomaster.

Dva eventa na koja su posebno ponosne godišnja su dodjela nagrada Lez of the Year (LOTY) namijenjena osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBT+ manjine te Lezbijada, odnosno Lezbijske olimpijske igre, kojima na duhovit i autoironičan način propituju rodne stereotipe u sportu i predrasude o lezbijkama.

Nove generacije i nove ideje

Osim zabavnog programa, u sklopu Zbeletrona mogli ste posjećivati Queer2queer program psihološke podrške, lezBijsku večer poezije, društvene igre u Šesnaestici ili pak besplatno pohađati neku od njihovih DJ glazbenih radionica za djevojke i žene te radionice grafičkog dizajna i izrade vizuala za društvene mreže. Sva ta događanja organiziraju isključivo na volonterskoj bazi kako bi zajednicu osnažile za samostalno scensko i aktivističko djelovanje.

Zbeletronke kažu kako ih veseli što iz godine u godinu rastu i okupljaju nove generacije aktivistkinja koje svojim idejama i angažmanom utječu na stvaranje inovativnih sadržaja i sigurnih prostora za LGBT+ zajednicu.

"Kako bismo proslavile 10 godina neumornog volonterskog angažmana kojim duhovno i materijalno obogaćujemo hrvatsku klupsku scenu i stvaramo sigurne prostore za sve one željne druženja, zabave, ali i učenja, pozivamo vas da nam se 23. ožujka pridružite u zagrebačkom Saxu i pomognete nam ugasiti rođendanske svjećice", poručuju.

Više o proslavi i programu Zbeletronova desetog rođendana potražite ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.