Prošlo je već deset godina od prvog Zbeletronovog partija, a okrugli rođendan proslavit će 23. ožujka u zagrebačkom klubu Sax.

Zbeletron od 2009. godine organizira partije i ostala događanja s glavnim ciljem promicanja glazbeno-scenskog rada djevojaka i žena te podizanja vidljivost lezbijki, biseksualki i trans žena u Hrvatskoj. Dosad je u sklopu Zbeletrona organizirano više od stotinu događanja, među kojima su svakako najpoznatiji klupski glazbeni programi smješteni u prostore koji sami po sebi nemaju LGBT+ prefiks, kako bi ih se senzibiliziralo po pitanju LGBT+ zajednice te istoj ponudilo sadržaje i programe koje ne mogu pronaći u domaćim LGBT+ klubovima.

U proteklih 10 godina Zbeletron i njegove rezidentice imale su prilike gostovati i surađivati s raznim domaćim i stranim festivalima i inicijativama, kao što su Vox Feminae festival, Queer Zagreb, Homo, fešta!, Smoqua, Merlinka, EXIT, Rdeče zore, Female's'cream, kvir_feminist_actziy, Partycipacija, Krüzer, Sicko Disco, House of Flamingo i Flomaster.

Dva eventa na koja su posebno ponosne godišnja su dodjela nagrada Lez of the Year (LOTY) namijenjena osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBT+ manjine te Lezbijada, odnosno Lezbijske olimpijske igre, kojima na duhovit i autoironičan način propituju rodne stereotipe u sportu i predrasude o lezbijkama.

Nove generacije i nove ideje

Osim zabavnog programa, u sklopu Zbeletrona mogli ste posjećivati Queer2queer program psihološke podrške, lezBijsku večer poezije, društvene igre u Šesnaestici ili pak besplatno pohađati neku od njihovih DJ glazbenih radionica za djevojke i žene te radionice grafičkog dizajna i izrade vizuala za društvene mreže. Sva ta događanja organiziraju isključivo na volonterskoj bazi kako bi zajednicu osnažile za samostalno scensko i aktivističko djelovanje.

Zbeletronke kažu kako ih veseli što iz godine u godinu rastu i okupljaju nove generacije aktivistkinja koje svojim idejama i angažmanom utječu na stvaranje inovativnih sadržaja i sigurnih prostora za LGBT+ zajednicu.

"Kako bismo proslavile 10 godina neumornog volonterskog angažmana kojim duhovno i materijalno obogaćujemo hrvatsku klupsku scenu i stvaramo sigurne prostore za sve one željne druženja, zabave, ali i učenja, pozivamo vas da nam se 23. ožujka pridružite u zagrebačkom Saxu i pomognete nam ugasiti rođendanske svjećice", poručuju.

Više o proslavi i programu Zbeletronova desetog rođendana potražite ovdje.

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam