Jeste li znali da je 15. veljače takozvano gej Valentinovo? Ono ipak još nije zaživjelo u našim krajevima, ali evo ideja za progresivne gay friendly biznise kojima treba nova marketinška ideja.

Zamislite da ste petnaestoga zavaljeni u ljubavnom sjedalu kina s izabranicom ili izabranikom srca svog, okruženi samo parovima poput vas? Doduše, ove su godine kina bila praznija i na "obično" Valentinovo, ali i to će se jednom promijeniti.

Kako god, podsjećamo vas na neke poljupce za pamćenje koji su silno uznemirili dežurne moraliste, ali mnoge i usrećili, a poslije i ohrabrili na sličan korak.

Gitaristi Rammsteina u homofobnoj Rusiji

Zakon koji je Rusija donijela "u svrhu zaštite djece od informacija koje zagovaranju poricanje tradicionalnih obiteljskih vrijednosti" zapadni je svijet jednostavnije nazvao "antigej zakonom". Protesti protiv tog nehumanog i pečatiranog poticanja na mržnju inspirirali su gitariste njemačkog benda Rammstein na kratki i slatki poljubac. Fotografiju poljupca objavili su na svom Instagramu uz tekst na ćirilici – "Rusija, volimo te!" Političar Vitalij Milonov, ujedno i autor tog zloglasnog zakona, nazvao ih je idiotima i dodao da ovakvo smeće treba držati podalje od Rusije. Iako se zbog "promoviranja homoseksualnog načina života" može dobiti zatvorska kazna, teatralni Ramštajnovci sigurno su izašli iz Rusije.

Madonna, Britney i Christina – VMA 2003.

Medley pjesama "Like a Virgin" i "Hollywood" scenografski je zabilježen kao igra vjenčanja. Madonna je igrala ulogu mladoženje, dok su Britney Spears i Christina Aguilera bile mladenke. U gostovanju kod Oprah, Madonna je izjavila kako je poljubac trebao biti zaigran i ironičan komentar na poljubac mladenaca jer je imala dvije mlade. Dodala je i kako dva tjedna poslije nije znala da se u medijima naveliko piše o njezinom, kako ga je sama nazvala, prijateljskom poljupcu. "Nisu li ljudi prije vidjeli dvije žene kako se ljube?" ostala je iznenađena. Christina je kasnije dodala kako se osjetila zapostavljenom jer je televizija odlučiti prebaciti kadar na, tad friško bivšeg Britneyina dečka Justina Timberlakea, koji, čini se, nije bio impresioniran poljupcem.

Glee – homofobija je internalizirana homoseksualnost

Karofsky je srednjoškolski nasilnik iz redova mišićavih sportaša koji je na pik uzeo feminiziranog i modno osviještenog Kurta otvorenog homoseksualnog identiteta. Poljubac koji je umalo bio udarac ostavio je dubok trag u televizijskoj prezentaciji korelacije homofobije i homoseksualnosti. Karofsky nakon poljupca prijeti Kurtu da će ga ubiti ako ikome kaže da ga je poljubio. Kad se sazna za prijetnju smrću, Karofskog izbacuju iz škole pa time prestaje i nasilje prema Kurtu. Ipak, nespremno autan, odlučuje usmjeriti nasilje prema samome sebi i oduzeti si život.

Roseanne – ne pitaj, ne govori

Iako se Roseanne Barr posljednjih godina nerijetko sramotila po društvenim mrežama i u javnim istupima, vrijedi podsjetiti na njezinu eponimsku seriju u koju je još u prvoj polovici devedesetih uključila lezbijski lik, kao i prvo gej vjenčanje – u epizodi "December Bride" prikazanoj 1995. godine. Godinu prije izišla je epizoda "Don't Ask, Don't Tell" u kojoj ona odlazi u gej bar, gdje je poljubi žena (tumači je Mariel Hemingway koja je, inače, glumila lezbijku i u filmu "Personal best" iz 1982.). Roseanne je inspiraciju za uvođenje gej likova u seriju dobila upravo iz vlastite obitelji – i sestra i brat dio su LGBT zajednice.

The Fosters – klinci znaju tko su

Tinejdžerska ljubav odlično funkcionira na televizijskim ekranima, a dočekali smo i poljubac dvojice 13-ogodišnjaka koji je dobio titulu najmlađeg gej poljupca na TV-u. Serija je naišla na kritike što zbog homoseksualnosti, što zbog homoseksualnosti u jedva dvoznamenkastim godinama likova. Ipak, prema jednom istraživanju (i osobnom iskustvu), klinci već s 12 godina osjećaju i osvještavaju koji ih spol privlači. Inače, "The Fosters" prati lezbijski par i njihovu udomljenu djecu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.