Od danas pa sve do proljeća 2023. trajat će testiranje cjepiva protiv HIV-a koje će uključivati 56 HIV-negativnih osoba u dobi od 18 do 56 godina. Sudionici će primiti jedan ili dva oblika mRNA cjepiva koji trebaju stvoriti zaštitu od HIV-a.

Moderna, koju odnedavno znamo kao jednu od farmaceutskih tvrtki koja je izradila cjepivo protiv koronavirusa, radi na stvaranju nove klase transformacijskih lijekova baziranih na mRNA (glasnička ribonukleinska kiselina). Uz Pfizer-BioNTech jedina je tvrtka kojoj je u pandemiji koronavirusa odobreno mRNA cjepivo.

U siječnju 2016. Moderna je sklopila sporazum sa Zakladom Billa i Melinde Gates o unapređenju razvojnih projekata zasnovanih na mRNA, a koji uključuje i razvoj cjepiva protiv HIV-a. Od Zaklade je dobila 20 milijuna američkih dolara bespovratnih sredstava kao potporu za provođenje prvog kliničkog ispitivanja lijeka za sprječavanje zaraze virusom humane imunodeficijencije (HIV) na ljudima.

U ovo veliko istraživanje uključeni su i Društvo za poticanje međunarodne imunizacije protiv AIDS-a (International AIDS Vaccine Initiative), Sveučilište San Antonio u Teksasu, Sveučilište George Washington, Centar za istraživanje raka Fred Hutchinson i Sveučilište Emory.

Neka cjepiva protiv HIV-a već su bila (neuspješno) testirana

U siječnju ove godine javnosti se obratila direktorica Moderne Stéphane Bancel kako bi najavila tri nova imunizacijska programa koja se bave sezonskom gripom, HIV-om i virusom Nipah. „Pokazali smo da naše cjepivo na bazi mRNA može spriječiti COVID-19 i to nas je potaknulo na provođenje ambicioznih razvojnih programa. Vjerujemo da se bolesti mogu spriječiti pomoću naše tehnologije mRNA“, izjavila je.

Ovo nije prva vijest o potencijalnom cjepivu protiv HIV-a. Prva testirana cjepiva koristila su neaktivne oblike HIV-a, ali nisu pokazala imunološke odgovore ili su bili vrlo slabi. Neka su čak povećala rizik zaraze HIV-om, zbog čega su prekinuta.

Cjepivo protiv HIV-a u znanstvenim se krugovima smatra Svetim gralom jer je HIV teško i skoro nemoguće pobijediti zbog njegovih čestih mutacija. Moderna mu je doskočila lako modificiranim mRNA što predstavlja prednost u odnosu na druga neuspješna cjepiva.

Koristit će mRNA-1644 i mRNA-1644v2 koji stvaraju protein šiljka (engl. spike protein ili S protein) sličan onome koji HIV ima kako bi mogao ući u stanicu i reproducirati se. Cilj je da tijelo prepozna protein šiljka, počne samostalno proizvoditi protutijela i tako se zaštiti od zaraze.

Nazire li se kraj pandemiji HIV-a?

Modernino cjepivo prošlo je prvu fazu testiranja ranije ove godine. Ono što slijedi je ispitivanje učinkovitosti cjepiva, a zatim i njegove učinkovitosti i sigurnosti u kombinaciji s postojećim lijekovima za suzbijanje HIV-a. Tada američka Agencija za hranu i lijekove treba odobriti cijeli projekt i provesti završno ispitivanje na velikom uzorku i analizu troškova.

Smatra se da je HIV među nama od 1920. godine kad je u Demokratskoj Republici Kongo s jedne vrste čimpanzi prešao na ljude. Sporadični slučajevi AIDS-a dokumentirani su prije 1970., a do eksplozije slučajeva i pandemije došlo je 1980-ih.

Prema prošlogodišnjoj statistici hiv.gov, službenom američkom izvoru za informacije o programima i resursima vezanih za HIV, više od 37 milijuna ljudi u svijetu živi s HIV-om, od čega su skoro dva milijuna djeca (prijenos krvlju s majke na novorođenče). Prošle je godine od bolesti uzrokovanih AIDS-om umrlo gotovo 700 tisuća ljudi.

Ipak, dobre su vijesti da je broj zaraženih i umrlih u konstantnom padu od 2010. Preko 70 posto zaraženih prima antiretrovirusnu terapiju koja suzbija množenje HIV-a, a time i mogućnost stjecanja AIDS-a. Upravo je ta terapija ključ uspjeha u suzbijanju pandemije HIV-a i AIDS-a jer su osobe svjesne svoga statusa i uzimaju lijekove koje održavaju nemjerljivu razinu HIV-a, stoga praktično ne postoji mogućnost novih zaraza.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.