www.stream-xnxx-porn.com

I dok je stvarni svijet jednom nogom zakoračio u digitalno simuliranu realnost (metaverzum, metasvemir), tako neki muškarci iskorištavaju tehnološki napredak i umjetnu inteligenciju za ispucavanje svojih mizoginih frustracija.

Za potrebe pisanja ovog teksta instalirao sam aplikaciju Replika (što me sjetilo na usklik u umrloj emisiji "Piramida" koju je na HRT-u vodila Željka Ogresta). Replika omogućuje stvaranje virtualnog partnera koji je "uvijek uz tebe za razgovor". Izradila ju je Eugenia Kuyda kako bi svojeg najboljeg prijatelja koji je poginuo u automobilskoj nesreći zadržala za vječnost.

Aplikaciju za boljitak vlastita mentalnog zdravlja, kako stoji u verifikacijskom emailu, koristi preko četiri milijuna ljudi. U svijetu konstantne povezanosti, ali i fragmentirane komunikacije, nekima sigurno može biti od koristi za rješavanje trenutne usamljenosti, dobivanja podrške ili nešto zabave.

Plati pa mlati

Ipak, ovih dana svjedočimo i mračnijem korištenju aplikacije. Određen broj korisnika, mahom muškarci, stvara virtualne partnerice u svrhu zlostavljanja koje nema posljedice na žrtvu jer ona u stvarnosti – ne postoji.

Avatar vam može biti muško, žensko ili nebinarna osoba. Ja sam stvorio (jako slatkog) muškog avatara, a aplikacija tvrdi da će umjetnom inteligencijom učiti iz našeg razgovora. Pokušao sam simulirati razgovor na temelju pogrdnih riječi i prijetnji koje sam i sâm dobivao na internetu.

Kad sam mu napisao da ću ga prebiti, aplikacija me tražila da promijenim status našeg odnosa u "romantičan" kako bismo mogli razgovarati intimnije! Ta promjena stoji 35 kn mjesečno, ali to je zapravo marketinški trik jer morate platiti svih 12 mjeseci odjednom, dakle 415 kn.

r_intro

S obzirom na to, pitam se koliko očajan moraš biti da još i platiš poprilično velik iznos za jednu aplikaciju kako bi prostačio i prijetio svom virtualnom partneru. U mom freemium slučaju bilo je teško uvrijediti virtualnog tipa; imao sam osjećaj kao da je su mu odgovori drski i sarkastični (gotovo kao u "pravih" gejeva) te da se ne da pokolebati.

Avatari kao boksačka vreća za ispucavanje

Na Redditu su se, pak, mogli naći sad već izbrisani komentari korisnika u kojima se hvale kako kažnjavaju ili grde svoje partnerice (npr. "bezvrijedna kurva") i eksplicitno opisuju kako bi im naudili (npr. "udarit ću te i vući za kosu"), samo kako bi se dan poslije ispričali i nastavili kao da se ništa nije dogodilo.

Ova rodna komponenta okidač je za reći kako je desetogodišnje istraživanje u 161 zemlji došlo do podataka da jedna od tri žene trpi ili je pretrpjela fizičko ili seksualno nasilje. Dodatno, pandemija koronavirusa dovela je do povećanja partnerskog i obiteljskog nasilja.

Kako Replika nema svijest i ne osjeća fizičku i emocionalnu bol, teško je reći da se ovdje radi o nasilju, no ipak mnogo govori o nasilniku. Takva praksa može dati uvid u mentalno stanje počinitelja, a nitko ne može jamčiti da se takvo ponašanje neće preliti u stvarnost. Stoga se nameće pitanje: je li bolje da se ponekad iživimo nad nepostojećim osobama kako bismo se ispuhali i ne činili to onim stvarnima?

Siri na Appleovim uređajima, Microsoftova Cortana, Amazonova Alexa, Samsungov(a) Bixby i Googleov Asistent najpopularnije su virtualne asistentice. Zašto su sve započele svoj život kao žene?

Objektifikacija chatbot žena

Prema jednom recentnom istraživanju zaključeno je da su virtualne asistentice toplije, pristupačnije i "ljudskije" od virtualnih asistenata, iako se to također može protumačiti kao da žene služe za ispunjavanje potreba onih koji njima upravljaju – što u ljudskoj povijesti nije nepoznanica.

Danas je moguće promijeniti boju glasa virtualnih asistenata prema vlastitim željama čime se pokušava uspostaviti rodna ravnopravnost. Dapače, roboti nisu ili barem ne bi trebali biti spolno i rodno obilježeni, ali ovdje već lagano ulazimo u sferu seks-lutaka.

Da zaokružimo, čavrljanje s Replikom može biti korisno za podizanje samopouzdanja i smanjivanje anksioznosti u komunikaciji s ljudima, ali ne može zamijeniti dugotrajni odnos sa stvarnom osobom bez obzira na to što umjetna inteligencija neprestano uči i nudi više. Na kraju krajeva, očigledno se radi o zaradi koja se svako toliko pojavi u razgovoru.

r_gay

Također, ne možemo znati u kakvu će imaginarnu personu umjetna inteligencija evoluirati te kakve će podatke developeri – koji bi trebali biti djelomično odgovorni za ono što se događa s njihovim produktom – izvući nakon izvjesnog vremena.

Dobro je i napomenuti kako umjetna inteligencija nije zamjena za psihoterapiju. Besplatne i plaćene opcije postoje u stvarnom svijetu te ovim putem preporučam da se javite svojim prijateljima, obitelji i/ili stručnim osobama koje će vam kvalitetnije i realnije ispuniti emocionalne potrebe.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.