Farmaceutska i biotehnološka tvrtka Moderna u suradnji s Društvom za poticanje međunarodne imunizacije protiv AIDS a (IAVI) krajem siječnja započela je s kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv HIV-a. Prvi sudionici dobili su prvu dozu eksperimentalnog mRNA cjepiva kojim se želi stati na kraj novim zarazama HIV om.

Testiranje cjepiva na ljudima najavili su prošlog ljeta.

Znanstvenici su razvili primarno cjepivo i booster kojima se želi potaknuti imunosna reakcija tijela i neutralizacija virusa. Tijekom prve faze cjepivo će primiti 56 zdravih, HIV-negativnih odraslih sudionika. Od ukupnog broja, 48 sudionika primit će jednu ili dvije doze cjepiva, od čega će 32 sudionika primiti i booster. Preostalih osam sudionika primit će samo booster.

COVID-19 pomogao u razvoju cjepiva protiv HIV-a

"Uzbuđeni smo zbog novog pristupa u izradi cjepiva protiv HIV-a. Put je bio dug i izazovan, a ovi alati i metode mogli bi biti ključni za brz razvoj cjepiva", izjavio je Mark Feinberg, predsjednik i direktor IAVI-ja u službenom priopćenju za javnost.

Moderna je razvila i cjepivo protiv koronavirusa koristeći mRNA tehnologiju koja se lako može prilagoditi za razvoj drugih cjepiva, pa tako i onog protiv HIV-a. Predsjednik Moderne, Stephen Hoge, osvrnuo se na uspjeh tvrtke izjavivši kako vjeruje "da je mRNA jedinstvena prilika u rješavanju problema javnog zdravstva diljem svijeta".

Zdravlje sudionika prve faze pratit će se tijekom šest mjeseci od cijepljenja, a imunološki odgovor znanstvenicima će dati do znanja jesu li postignuti željeni rezultati. Ova je faza nastavak prošlogodišnjih ispitivanja koja su pokazala imunološki odgovor kod 97% ispitanika.

Svake se godine HIV-om zarazi gotovo dva milijuna ljudi

Od početka pandemije 1980-ih pa sve do danas HIV-om se zarazilo 80 milijuna ljudi. Od toga je otprilike 36 milijuna preminulo od posljedica AIDS-a. Imati dijagnosticiran HIV u 80-ima označavalo je vrlo brzu smrt, mahom u gej zajednici.

Znanstveni napori proteklih desetljeća rezultirali su pojavom učinkovitih terapija koje sprječavaju zarazu (PrEP, PEP) ili snižavaju količinu virusa u tijelu na razinu nemjerljivosti što, u konačnici, znači i nemogućnost zaražavanja drugih osoba.

Ipak, procjenjuje se da se svake godine HIV-om zarazi skoro dva milijuna ljudi. Najčešći razlog je što osobe ne znaju da su prijenosnici HIV-a, stoga je potrebno redovito se testirati. Nadamo se da će praksa ranog otkrivanja HIV-a i potencijalno cjepivo uskoro dovesti do kraja pandemije HIV-a.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.