bibi_hakmeenaBibi Hakmeena je žena, ali živi kao muškarac - i to u Afganistanu.

Nosi tradicionalnu mušku odoru - široke hlače i košulju koja seže do koljena, a na glavi turban. Kaže i da se osjeća kao muškarac jer ima muške navike, a za sebe kaže da se nikad nije osjećala kao žena.

Zastupnica pokrajinske skupštine u provinciji Khost na istoku zemlje, sebe zove "kraljem žena", a muškarci je uvažavaju.

Ta se 42-godišnja lokalna političarka se oblači kao muškarac još od malih nogu. Preko ramena nosi pušku. Bez kalašnjikova, kaže, ne izlazi iz kuće: "Nosim ovo oružje zbog sebe, zbog svoje časti i ugleda. Paštuni imaju jednu poslovicu koja kaže: "Oružje je teret, ali ti jednoga dana može dobro doći. Oružje je tu da štiti tvoj život."

Od malih nogu "muškom teritoriju"
Još kao mlada djevojka je Bibi Hakmeena naučila štititi sebe i svoju obitelj. Kako je njezin stariji brat studirao u glavnome gradu, mlađa je kćer morala preuzeti ulogu sina. Njezina zadaća bila je štititi majku i sestre, a svog oca je pratila kad je odlazio na mjesta koja su se smatrala "muškim teritorijem".

"Moj otac je bio najstariji u selu i ja sam ga pratila na džirge, skupštine plemenskih starješina, i tamo puno naučila. Pleme me uvijek poštovalo, već i zbog mog oca", sjeća se.

Bibi Hakmeena nije se udavala. Umjesto da rađa djecu, borila se s mudžahedinima protiv Sovjeta. Bila je izviđačica i brinula se za opskrbu hranom, lijekovima, ali i oružjem.

Nedavno je izabrana u pokrajinsku skupštinu Khosta. Mnogi ljudi joj dolaze po savjet za rješenje nekog konflikta. I muškarci je cijene, štoviše, gledaju je kao jednu od njih.

Jedan njezin sugrađanin ovako objašnjava zašto: "Bibi Hakmeena je, iako je žena, učinila puno za svoje mjesto i svoju domovinu. Njezina najveća vrlina je da je hrabra kao muškarci. Ali i štiti prava žena, što je inovativno, jer u ovom kraju se do sada o ženama malo tko brinuo".

Žao joj je afganistanskih žena
Neobična afganistanska političarka želi svoj posao obavljati dobro. Spolovi je ne zanimaju. Ona samo želi pomoći siromašnima, ali u Afganistanu su to većinom - žene. Žali žene, kaže, jer se u paštunskom društvu ponekad prema njima ne postupa ispravno: "Žene moraju pretrpjeti puno patnje. Djevojke se, na primjer, u sporovima prodaju za visoku cijenu kako bi se tako riješili konflikti između dva klana. Mnoge, osim toga, ne puštaju u školu".

Ni ona sama nikada nije išla u školu. Naučila je, kao što je uobičajeno na selu, raditi u polju. Tako zna sama stvari uzeti u svoje ruke, umjesto da čuči doma i kuha. Samu sebe zove "kralj žena", a i stanovnici Khosta slažu se da ni po čemu ne zaostaje za afganistanskim muškarcima. Nije je strah niti talibana.

"Dva puta su me upozorili i rekli su: ti si bila na hadžu, muslimanskom hodočašću. Ako si stvarno vjernica, morala bi biti na našoj strani. Bili su to talibani, tkogod da oni jesu - tako se barem zovu, a ja sam im rekla da sjednemo i popričamo".

Bibi Hakmeena je doduše religiozna, ali vjeruje u zakon i demokratsko pravosuđe. Misli da se pravo rješenje problema u Afganistanu može naći samo u dijalogu između sukobljenih strana i još se nije prestala nadati da će u njezinoj ratom izmučenoj domovini zavladati mir.

Nada se i da će se žene jače emancipirati jer niti nakon pada talibanskog režima 2001. godine žene i muškarci u Afganistanu nisu ravnopravni. Da bi jedna žena imala sva prava kao i muškarac, očito mora prvo postati - muškarac.

Hodočašće u Meku
Hakmeena je samo jednom u životu odjenula žensku odjeću, prije nekoliko godina kad je išla u Meku. Obitelj joj je rekla da pred Boga mora stati onakva kakva je i rođena, kao žena.

Premda je pristala, kasnije je požalila jer se nije osjećala dobro i to joj nije bilo prirodno.

U takvim se situacijama voli prisjetiti žene imenom Katja koju je upoznala prije 30 godina. Katja je bila Njemica zaposlena u humanitarnoj misiji u Afganistanu prije sovjetske invazije i radila je skupa s Hakmeeninim bratom.

Hakmeeni je Katja bila posebna zato što je ponekad nosila hlače. "Odjevena u mušku odjeću", prisjeća se, "bila je baš poput mene".

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.