Foto: Huffington PostPosljednjih godina svjedočimo izjavama nekih osoba iz javnog života koje su se zarekle kako se neće vjenčati dok to isto pravo ne budu imali i lezbijke i gejevi. No takav su stav zauzeli i neki drugi, koji žive daleko od crvenih tepiha i svjetala reflektora.

Tako Huffington Post donosi priču o nekoliko parova koji su se doista držali svog načela sve dok američki Vrhovni sud nije "srušio" zakon DOMA i Prijedlog 8.

"Prije 46 godina ne bismo se uopće mogli vjenčati na Jugu, samo zato što smo različitih rasa", kazali su Staci Dennett i njezin zaručnik Nadir Karim, koji smatraju kako je zabrana međurasnih brakova jednaka zabrani istospolnih.

Kad je Angelina Jolie svojedobno izjavila kako neće pred matičara s partnerom Bradom Pittom dok svi ne budu imali istu takvu mogućnost, Dennet je isto to priopćila svom zaručniku.

Razmišljala je i o svojoj sestrični lezbijki koja je tad upravo postala majka blizanaca. "Kad god sam pomislila da bih je trebala pozvati na svoje vjenčanje i tako zatražiti da bude dio nečega što sama ne može ostvariti, osjećala sam se prilično loše", objasnila je.

Nakon povijesne presude Vrhovnog suda, par je počeo planirati veliki dan i nakon pet godina veze rekli su sudbonosno "da", među gošćama je bila i Stacina sestrična sa svojom partnericom.

Moralne dvojbe

Debbie Ma je profesorica socijalne psihologije na kalifornijskome Sveučilištu Northridge. Deset je godina u vezi sa svojim partnerom Peterom Tassinariom, no nisu odredili datum vjenčanja sve do ovog lipnja, odnosno do presude Vrhovnog suda.

"Imala sam moralne dvojbe oko toga da budem dio nečega na što dio populacije nema pravo. Predavati o stvarima poput diskriminacije i predrasuda i potom biti dio sustava koji aktivno promiče diskriminaciju za mene je veoma proturječno. Postoje mnoge studije o institucionalnom rasizmu i o tome kako velike strukture poput državnih, politike ili kulturne ideologije utječu na živote pojedinaca", kazala je Ma.

Upitana kako je odluku o odgodi vjenčanja prihvatio njezin dugogodišnji partner, kroz smijeh je kazala kako je "on muškarac, pa mu prema tome vjenčanje i nije najvažnija stvar na svijetu". Dodala je ipak kako ju je svesrdno podržao.

Debbie i Peter od župnika koji će ih vjenčati u studenome očekuju da ponešto kaže i o njihovim stavovima o jednakosti, a nemaju namjeru ni izmijeniti tradicionalne bračne zavjete. No, kažu, ceremonija bi također trebala odražavati razloge zašto se bilo koji par želi vjenčati. "Dvije osobe koje su zajedno i odluče se vezati zato što se vole – to je sve", poručili su.

"Svjedočio sam njihovoj borbi"

Dan McCrory i Terri Haley zajedno su 11 godina. McCrory je član odbora Demokratskog kluba Stonewall, političke organizacije koja se bavi gej pravima.

"Budući da već dugo djelujem u klubu, među prijateljima imam mnogo gejeva i lezbijki. Ne bih se osjećao dobro da sam se vjenčao, a oni to nisu mogli. Svjedočio sam njihovoj borbi i vidio koliko im bračna jednakost znači", kazao je 58-godišnji McCrory.

Ispričao je i kako ga je partnerica Haley zadirkivala pitajući se je li to samo njegov izgovor da izbjegne bračno vezivanje. "Ali mislim da je znala kako naprosto želim postupiti pravilno", kaže McCrory.

Ali Haley je bila presretna kad su se njihove prijateljice ovog ljeta napokon vjenčale, a nekoliko dana kasnije McCrory ju je zaprosio, održavši tako sva svoja obećanja.

Privilegij heteroseksualaca

Odvjetnica Nora Carroll je feministica koja kaže kako ima filozofske zamjerke na instituciju braka i onoga što on znači za žene. Također je veća protivnica braka od svog partnera Colina Ashera, premda je on odrastao uz nekonvencionalnu majku koja se nikad nije udala za njegova oca.

Ipak, par je s vremenom shvatio kako im manjkaju neke povlastice koje uživaju vjenčani parovi, primjerice pravo na zdravstveno osiguranje partnera, koje im je zatrebalo kad je Asher ostao bez posla. Unatoč tome ostali su čvrsti u svojoj odluci – nema vjenčanja dok to pravo ne ostvare svi.

Nakon odluke Vrhovnog suda, ideja o vjenčanju za Carroll postala je, kako kaže, "ugodnija". "Bilo mi je uzbudljivo planirati vjenčanje znajući da ne moram razmišljati o tome kako sam, kao heteroseksualka, privilegirana", prokomentirala je.

Podsjetimo, osim već spomenutih Jolie i Pitta, među slavnima koji su više puta ponovili kako se neće vjenčati dok njihove LGBT sugrađanke i sugrađani ne budu imali ista zakonska prava su Lena Dunham, autorica i glavna zvijezda hvaljene HBO-ove serije "Djevojke" te glumice Kristen Bell i Charlize Theron.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.