Nakon tri mjeseca zasjedanja, američki je Vrhovni sud danas donio povijesne odluke o federalnom zakonu DOMA (Defense of Marriage Act, odnosno Zakon o obrani braka) i Prijedlogu 8. Zakon DOMA je s pet naprama četiri glasa proglašen neustavnim, a Prijedlog 8 vraća se na odlučivanje nižim sudovima.

Odluka o neustavnosti DOMA-e koji je zbog federalnih poreza i olakšica definirao brak kao zajednicu žene i muškarca golema je pobjeda pokreta za gej prava jer poništava zakon koji je 1996. usvojio kongres, a potpisao ga je tadašnji predsjednik Bill Clinton.

Sudac Anthony Kennedy obrazložio je odluku kazavši kako je zakon DOMA neustavan jer krši pravo na slobodu i jednaku zaštitu gej parova: "Uskraćivanjem takve zaštite i tretirajući gej parove kao manje vrijedne, taj federalni zakon krši odredbe američkog Ustava." Tekst odluke u cijelosti možete pročitati ovdje.

Protiv takve odluke bili su suci John Roberts, Antonin Scalia, Samuel Alito i Clarence Thomas.

Glavna tužiteljica u predmetu DOMA bila je Edith Windsor čija je partnerica Thea Spyer nakon 40 godina veze preminula, a premda su bile vjenčane, federalna vlada nije priznavala njihov brak, pa je Windsor bila prisiljena platiti daleko veći porez na imovinu (363.000 dolara!) no što bi to bio slučaj da je bila u heteroseksualnom braku. Zato je odlučila podići tužbu i pobijedila, pa joj sav novac treba biti vraćen.

Njezina pobjeda znači da će vjenčani istospolni parovi imati pravo na više od 1100 federalnih olakšica, što je do jučer bilo moguće samo za heteroseksualne parove. Jednako tako, više od 100.000 vjenčanih gej i lezbijskih parova napokon će moći iskoristiti sve prednosti poreznih olakšica, mirovinskih prava te tako uživati jednakopravnost kakvu zaslužuju.

Vrhovni je sud odlučivao i o Prijedlogu 8 koji je u Kaliforniji referendumom usvojen 2008., nakon čega je u Ustav te savezne države unijeta odredba koja definira brak kao zajednicu žene i muškarca. Tako je kalifornijskim gej parovima pravo na brak oduzeto samo pet mjeseci nakon ozakonjenja.

Prijedlog 8 nije proglašen neustavnim, već je vraćen na niže instance. Točnije, Vrhovni sud naložio je nižim sudovima da ponovno razmotre predmet, ali ih je i uputio da Prijedlog 8 odbace zbog nedostatka argumenata.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Nakon što je u siječnju ove godine pred Županijskim sudom u Zagrebu udruga Vigilare nepravomoćno

Na svojem četvrtom albumu američka pjevačica Halsey napravila je radikalan zaokret u odnosu na

Zbog izuzetno visoke cijene operacije promjene spola čije troškove HZZO transrodnim osobama ne

U ovom ću se članku poslužiti nizom pošalica prijatelja s kojima sam pratila Euroviziju. S obzirom

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.