Obamina je administracija prošloga tjedna najavila kako više neće braniti više zakonodavstvo koje definira brak kao zajednicu muškarca i žene.

U obrazloženju odluke američkoga predsjednika navodi se priča jedne udovice, čiji je slučaj završio pred federalnim sudom, piše Bloomberg. Naime Edith Windsor i Thea Spyer bile su u vezi duže od 40 godina kad je Spyer prije dvije godine umrla. Nakon toga je njezina partnerica dobila obavijest da mora platiti 363.053 dolara federalnog poreza, što se ne bi dogodilo da je njihova zajednica bila zakonski priznata u očima države.

Njih su se dvije vjenčale 2007. godine u Kanadi, nakon što su saznale da Spyeričina multipla skleroza napreduje. Ona je bila psihologinja koja je zbog bolesti postala kvadriplegičarka, a Windsor je radila za IBM.

Windsor sada tuži državu jer želi da joj se novac vrati, a Obamina administracija je odlučila da je u pravu, i s time će nastaviti osim ako odluku ne sruše sudovi ili Kongres.

Ministarstvo pravosuđa će također povući svoju obranu u sličnom predmetu pred federalnim sudom u Connecticutu s nekoliko tužitelja, od kojih se svaki bori s državom iz istih razloga kao i Edith Windsor – uskraćivanja prava koja nakon smrti partnera dobivaju heteroseksualni supružnici, ali ne i oni jer država njihove zajednice ne priznaje.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.