Aplikacija Grindr pokrenuta je prije šest godina. Otad je postala skoro pa nezaobilazni alat ugovaranja susreta među gej muškarcima (više od četiri milijuna korisnika u 192 zemlje svijeta), tim praktičniji što se koristi sustavom GPS.

U međuvremenu, aplikacija je postala predmetom raznoraznih bihevioralnih studija, polazište za umjetničke projekte, a otkriveno je i da, zbog sigurnosnih propusta, aplikacija služi snagama reda da progone gejeve u zemljama u kojima je homoseksualnost zakonom zabranjena.

Autor Gridnra, Joel Simkhai u novom intervjuu za New York Times ne bavi se toliko kontroverzama, već iznosi vlastitu "filozofiju" suvremenih romansi. A u toj filozofiji nema puno mjesta za dvojbe i nijansirane poruke.

Maska kao simbol skrivanja

"Grindr je veoma, veoma vizualno iskustvo. Ja zaista ne vjerujem puno u riječi", stoji, među ostalim, u intervjuu. "Ne kažem da unutarnja ljepota nije važna, no vizualna komponenta je ta koja inducira žudnju".

Iskreno priznaje da nikad nije imao neke velike ambicije utjecati na kulturu današnjice, već napraviti aplikaciju koja bi prije svega njemu bila od koristi. No Grindr je, svakako usprkos ambicijama osnivača, postao izvjesna kulturološka pojava digitalnog svijeta.

Naime, simbol Grindra je maska, a upravo se ona može odnositi na skrivanje na koje su gej muškarci oduvijek bili primorani (uostalom, Grindrove stranice profila nisu jednom opisane kao "zbir ogoljenih torza bez glave").

Foto: apptweak.com

Pušenje cigareta i mačke kao kućni ljubimci nepoželjni su

Dobru stranu Grindra autor ne vidi toliko u potencijalom ostvarivanju susreta, već u tome što motivira korisnika. "Grindr me nagnao da idem više u teretanu i da bolje definiram trbušne mišiće", utilitarno pojašnjava Simkhai. "Ljudi kritiziraju Grindr zato što je površan, no nisam ja izmislio tu osobinu ljudske prirode."

Zbog pravila koje je postavio Apple, Grindr se mora pridržavati jasnih uvjeta koji ne dopuštaju ni snimke donjeg rublja, a kamoli išta izazovnije. No i unutar tih strogo postavljenih uvjeta, Simkhai nudi nekoliko savjete za sve ambiciozne korisnike. Tako ne savjetuje pušenje cigareta i mačke kao kućne ljubimce. Možda ti savjeti izlaze iz vlastite prakse, jer odnedavno je opet slobodan, pa aplikaciju pregledava, prema vlastitom priznanju, oko 10 puta dnevno. I ne, ne može imati svakog dečka kojeg poželi, kao što neki misle, iako mu se sviđa taj scenarij.

"Pogledam prema dolje i osjećam se, onako, potpuno povezano", tvrdi Simkhai u intervjuu koji se vodio u njegovoj vili u Los Angelesu. Izjava na prvi mah može djelovati zbunjujuće te ju je NYT prigodno kontekstualizirao, podsjetivši da se radi o izjavi čovjeka koji je zaradio svoje bogatstvo na široko prihvaćenoj pretpostavci da se ljudsko biće može, u svrhu "povezivanja", svesti na fotografiju veličine nokta i biografskom bilješkom koja ne prelazi 140 znakova.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.