Na vrhuncu epidemije AIDS-a, 1983., u SAD-u je uvedena zabrana darivanja krvi homoseksualnim i biseksualnim muškarcima.

Iako su se okolnosti liječenja i prevencije bolesti bitno promijenile od ranih osamdesetih, mjera je ostala na snazi, unatoč brojnim kritikama. Samo u posljednjih godinu dana pojavio se niz inicijativa kojima se zahtjeva konačno ukidanje zabrane.

Na temu se konačno oglasila i nadležna Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) priopćenjem u kojem tvrdi da "će poduzeti potrebne mjere s ciljem preporuke ukidanja zabrane darivanja muškarcima koji su imali spolni odnos s drugim muškarcima". U priopćenju se navodi i da je uvjet ukidanja zabrane da muškarci ne smiju imati spolni odnos godinu dana prije darivanja.

Početkom iduće godine Agencija će objaviti preporuke za promjenu politike koje će biti poslane svim dionicima prije usvajanja. Stoga zasad ne mogu jasno potvrditi da će zabrana biti ukinuta u 2015. godini. Preporuka je uslijedila nakon što se "posljednjih godina temeljito ispitivalo, u suradnji s drugim federalnim agencijama, dostupne znanstvene podatke, među kojima su i neovisne studije Ministarstva zdravlja".

Mjera ukidanja zabrane je nedostatna

Inicijativa agencije i nije toliko iznenađujuća s obzirom da su ranije čak i članovi Kongresa pozivali na sličnu mjeru, kao i mnoge organizacije za ljudska prava. No LGBT udruge smatraju da se i dalje radi diskriminacijskoj odluci agencije, iako su stvari pokrenute u dobrom smjeru.

Tako je iz organizacije Gay Men's Health Crisis poručeno da "traženje apstinencije de facto znači doživotnu zabranu darivanja krvi" te su preporučili sustav prema kojem bi se za svakog davaoca, neovisno o spolno orijentaciji, odredio stupanj rizika.

No profesor bioetike na Harvardu, Glenn Cohen, smatra da je to dobar potez  jer se država službeno rješava "starog uvjerenja prema kojem su gej muškarci izvor potencijalne zaraze". SAD poprilično kaska, zaključuje Cohen, s uvođenjem mjere budući da su Japan, Australija i UK već ukinuli zabranu (također s uvjetom apstinencije od 12 mjeseci).

Tek prvi korak u ostvarivanju medicinske jednakosti za gej muškarce

Iako se suvremenim metodama uspijeva relativno brzo detektirati prisutnost virusa HIV-a, očito se agencija zadovoljila konsenzusom prema kojem je potrebno ipak godinu dana da bi se eliminirao svaki rizik od zaraze.

Iako se radi o parcijalnom i uvjetovanom ukidanju zabrane darivanja krvi, ne bi se smjelo zaboraviti da se radi tek o prvom koraku u ostvarivanju medicinske jednakosti za gej muškarce.

Tako još uvijek vrijedi odredba prema kojoj muškarci ne mogu darivati tkivo i stanice ako su imali spolni odnos s drugim muškarcima u periodu od pet godina prije darivanja. Takva zabrana ne postoji za darivanja organa, no pacijent koji prima organ bit će obaviješten u slučaju da je donator imao spolni odnos s muškarcem u posljednjih 12 mjeseci.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.