Image

Mnoge od nas božićno su jutro provele sjedeći oko šareno osvijetljenih božićnih drvaca, uzbuđeno otvarajući poklone dok je ukrasni papir letio svuda oko nas.

Tijekom godina Božić je postao više "komercijalni" no religijski događaj, a za mnoge nereligiozne od nas to je posve u redu. Ali čak i ako vas ne zanima religijska strana Božića, možda je vrijeme da razmislite bar o nekim tradicionalnijim značenjima ovog doba godine.

Kad sam bila mala, Božić je vrlo često za mene bio pun razočaranja. Kao dijete, jedino što sam doista znala o tom blagdanu bilo je to da bih trebala dobiti mnogo poklona, biti dobro raspoložena i uživati provodeći vrijeme sa svojom obitelji. Umjesto toga često mi je bilo hladno, ponekad sam bila gladna, a na poklon sam najčešće dobivala rabljenu odjeću i neku sitnicu koju je moja samohrana mama mogla pronaći na rasprodajama. To ne znači da sam bila zanemarena, moja je majka činila sve kako bi nam blagdani bili što veseliji. Ali ja sam znala da mnoga druga djeca slave Božić u radosnim domovima, okružena šarenim darovima, uživajući u gozbi sa širom obitelji. Pokušavala sam izgledati sretno, ali ipak sam se osjećala malo po strani u odnosu na svečanosti u kojima su uživala druga djeca.

Kao odrasloj osobi jasno mi je kako je iza svih tih toplo osvijetljenih prozora bilo dosta obitelji kojima nije bilo ništa bolje nego meni, bar emocionalno. Unatoč toj spoznaji, brojne sam svoje "odrasle" Božiće provodila pokušavajući nadoknaditi stvari za koje sam mislila da sam ih kao dijete propustila. često sam potrošila sav novac na darove za prijatelje i obitelj (i za sebe). Rijetko sam kitila drvce ali sam se definitivno potrudila da mi za svaki Božić bude dovoljno toplo te da imam dovoljno hrane. I uvijek sam se nastojala okružiti ljudiima koje volim. "Dobro provesti blagdane" bila je moja sveta misija - uživat ću u Božiću bez obzira na sve! Obično sam uspijevala samo u tome. 

U zadnjih nekoliko godina shvatila sam da mi je sve manje stalo do "dekoracije", a više do pravog značenja Božića. Nikad nisam bila posebno religiozna ali sam blagdanima postupno dodavala vlastito "duhovno" značenje. Danas mi Božić predstavlja posljednju proslavu stare godine. Posljednju priliku za pogled na ono loše, slavljenje dobrog, bacanje starog i pripremu za novo.

Ove godine sam načinila popis božićnih lekcija koje ću ponijeti sa sobom u novu godinu. Stvari koje sam u protekloj godini naučila o sebi i svijetu i koje želim upamtiti. Potičem vas da i vi učinite isto kako biste uvijek imale nešto što će vas podsjećati na dobre stvari u 2004. godini.

1. Budite ono što jeste. Bez obzira idemo li na sudar ili se družimo s prijateljima, često navlačimo "masku". To činimo kako bismo se svidjele drugima, kako bi poželjeli biti s nama ili naprosto zato jer nam nije ugodno i ne znamo kako bismo se ponijele u nekoj situaciji. Pokušajte hodati svijetom bez maske. Prijatelji koje ćete steći bit će oni pravi koji će doista željeti biti s vama, onakvom kakva jeste. Vaša ljubavnica ili partnerica bit će ona koja vas voli onakvom kakva ste doista, a ne onakvom kakvom se pretvarate da jeste.

2. Angažirajte se. Mnoge od nas "puštaju" da se Zemlja okreće gotovo ne sudjelujući u tome. Možemo se žaliti na "stanje u kakvom svijet jest" ili biti nesretne jer ne činimo ništa korisno. U novoj godini pokušajte učiniti nešto što nema izravne veze s vama. To može biti pisanje glavnom uredniku nekih novina, volontiranje u humanitarne svrhe ili bilo što slično. Pokrenite se i učinite nešto jer istina je, čak i samo jedna osoba može promijeniti svijet.

3. Ne mirite se postojećim stanjem. Sve se često prepuštamo rutini u našim životima. Isti glupi, nekreativni posao na kojem nas nitko ne cijeni i na koji mrzimo odlaziti. Iste, emocionalno bolne svađe s našim partnericama od kojih se osjećamo loše. Vječno se nadate zgoditku života na lutriji ili iznenadnom rješenju svih problema u vašoj vezi. Znate što? Poboljšavanje kvalitete vlastitog života nema veze s čudima, već samo s vama. VI ste one one koje moraju odlučiti hoće li preuzeti rizik i promijeniti svoj mali svijet. Želite li bolji posao, počnite ga doista i tražiti, pronađite način za bolju komunikaciju sa svojom partnericom, učinite nešto ludo i šokirajte samu sebe.

4. Ugađajte si. Svakog dana učinite nešto samo za sebe. Trenutak tišine s omiljenom knjigom. Odlazak u kino. Komadić savršene čokolade prije spavanja. Ako ste dobre prema sebi i tretirate se kao najposebniju osobu na svijetu, vidjet ćete da će vas i drugi doživljavati tako.

5. Odajte počast prošlosti i krenite dalje. Vaša je prošlost integralni dio vas i svi njezini dijelovi su vrijedni - i dobri i loši. No prošlost vas ne bi trebala sprečavati u prihvaćanju sadašnjosti i kretanju prema budućnosti. Riješite se loših navika, dovoljno ste snažne za takvo što. Ostavite loše trenutke i boli iz bivših veza iza sebe, takvi vas osjećaji samo sputavaju. Ostvarite kontakt s djetetom u sebi kojem je svaki trenutak bio nov i uzbudljiv.
Živite.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.