Ako ste se ikad našle/i u situaciji da vam netko prijeti, pa čak i u situacijama kad verbalna provokacija dolazi do ruba fizičkog sukoba, a nažalost, svjesni smo i kako fizički napadi na osobu samo zato što je LGBTIQ nisu rijetka pojava, možda je Krav Maga (KM) baš ono što tražite i što će vam pomoći.

Ta je vještina samoobrane prilagođena početnicima, bez obzira na dob, spol ili fizičke predispozicije. Nije potrebno predznanje drugih borilačkih vještina ili kondicijska spremnost, već to polaznici stječu kroz treniranje, koje obuhvaća tehničke, mentalne, taktičke i fizičke elemente.

Sve tajne Krav Mage otkrila nam je 35-godišnja Slavonka Andrea, koja u Zagrebu živi već 17 godina, gdje je završila Prehrambeno-biotehnološki fakultet te specijalistički na Ekonomskom fakultetu, sportom se bavi čitavog života, a KM trenira već više od dvije godine. Za LGBTQ zajednicu priprema besplatan seminar s određenim tehnikama Krav Maga u lipnju, što bi bio poziv na samoobranu u rujnu.

Treninzi prilagođeni LGBTIQ osobama

"Krav Maga, što na hebrejskom znači 'bliska borba', je izraelska vještina samoobrane koja se bazira na prirodnim i instinktivnim reakcijama što je čini izrazito efikasnom i lakom za učenje te je zbog toga praktična za primjenu u stresnim situacijama. Metodu je razvio Imi Lichtenfeld, a nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov s timom vrhunskih instruktora organizacije Krav Maga Global (KMG). Iako je izvorno nastala za potrebe vojske, svoju popularnost je doživjela kroz civilnu inačicu", pojašnjava nam Andrea.

U Hrvatskoj KM djeluje već 10 godina, a Krav Maga Hrvatska (KMH) kao krovna Krav Maga organizacija djeluje u sklopu svjetske organizacije Krav Maga Global.

Svi mi težimo nekom balansu u životu – tako i ova vještina balansira borbene i mentalne elemente kako bi dala pojedincu alat da se ne "smrzne" u određenoj situaciji i da reagira

"KMH slovi kao jedna od najboljih KM organizacija u svijetu. Direktor Krav Maga Hrvatske i glavni instruktor je Marijan Škiljić, koji vodi treninge na zagrebačkom Velesajmu i kod kojeg trenutno treniram i pripremam se za General Instructors Course (GIC) koji će se održati krajem svibnja u Zagrebu", ističe naša sugovornica.

Za LGBTQ zajednicu u lipnju priprema i poseban program, koji će vas naučiti kako se snaći i obraniti u vrlo specifičnim situacijama.

"Smatram da bi LGBTIQ zajednica imala koristi od treninga, odnosno samoobrane, koji bi bio specifično orijentiran na nju s obzirom na eventualne situacije kojima LGBTIQ osobe mogu biti izložene, te da KM pri tome može dati adekvatan odgovor. Samoobrana bi se održavala u sklopu programa Safe&Fit pod nazivom Be Yourself. Program bi sadržavao tehnike specifične za situacije kojima bi se pojedinac mogao naći: prevencija, procjena situacije, izbjegavanje, reakcija, izlaz iz linije napada; mentalna spremnost i taktika; kondicijski element treninga; obrana od udaraca rukom, nogom i drugim dijelovima tijela; udaračke tehnike – rukom i nogom, kontranapad; oslobađanja od svih vrsta zahvata i hvatova; guranje i povlačenje; obrana od čupanja za kosu; obrana od noža – prijetnja i aktivan napad; obrana od gušenja; obrana na tlu, padovi i dizanja, te obrana od više napadača", otkriva nam Andrea.

Napominje kako bi sâm program treninga bio podložan promjeni s obzirom na eventualna iskustva polaznika, a također bi se povremeno održavale besplatne radionice sa specifičnim temama.

Besplatan seminar u sklopu Pride Weeka

"Za vrijeme Pride Weeka, neposredno prije zagrebačke Povorke ponosa, tijekom lipnja, održao bi se besplatan seminar s određenim tehnikama, što bi bio poziv na samoobranu u rujnu. Lokacija bi se definirala kasnije i odnosila bi se na područje istočnoga dijela grada. Na lokaciji bi se održavala samoobrana za žene kao i samoobrana za LGBTIQ zajednicu. O terminima i lokaciji, kako za seminar tako i za samoobranu, ćemo obavijestiti pravovremeno", najavljuje Andrea.

Ona je od samog početka treniranja oduševljena lakoćom svladavanja tehnika, dinamikom treninga i činjenicom kako instinktivne reakcije tvore tehnike kojima se brani od napada.

Smatram da bi LGBTIQ zajednica imala koristi od treninga, odnosno samoobrane, koji bi bio specifično orijentiran na nju s obzirom na eventualne situacije kojima LGBTIQ osobe mogu biti izložene, te da KM pri tome može dati adekvatan odgovor

"Isto tako, prevencija samog napada kroz procjenu situacije nezaobilazan je element treninga. No, ukoliko se dogodi da isto nije moguće, brza i eksplozivna reakcija je potrebna kako bi se otvorio prozor za bijeg. Svi mi težimo nekom balansu u životu – tako i ova vještina balansira borbene i mentalne elemente kako bi dala pojedincu alat da se ne smrzne u određenoj situaciji i da reagira. Jer to je najvažnije – ne smrznuti se te iskoristiti inicijalnu reakciju koju Krav Maga pretvara u samoobranu. Koristi element iznenađenja – tvoja brza reakcija i izlaz iz linije napada te udaljavanje od napadača rezultira da je napadač taj koji je u konačnici iznenađen. Krav Maga nije natjecanje te ne postoje pojasevi nego polaganja na koja polaznik može, ali ne mora izlaziti. Kroz polaganje se ostvaruju stupnjevi te svaki stupanj označava usvojenost određenih tehnika i spremnost", priča nam Andrea.

Na treningu upoznala životnu partnericu

Jedan tipičan trening Krav Maga počinje kratkim zagrijavanjem koje uključuje treniranje kondicije, razgibavanje, vježbe koordinacije i jačanja tijela. Nakon zagrijavanja slijedi trening tehnika samoobrane i borbe. Vježbaju se npr. udarci nogama i rukama, blokiranja, obrana od različitih zahvata i bacanja. Ove tehnike se treniraju npr. stojeći ili ležeći na zemlji, te su usmjerene protiv jednog ili više protivnika, koji mogu biti naoružani ili nenaoružani. Trening zatim završava različitim vježbama za razvoj brze reakcije ili sparingom.

Krav Maga nije natjecanje te ne postoje pojasevi nego polaganja na koja polaznik može, ali ne mora izlaziti. Kroz polaganje se ostvaruju stupnjevi te svaki stupanj označava usvojenost određenih tehnika i spremnost

Andrea nam otkriva i kako je Krav Maga u njezin život doveo i životnu partnericu.

"Pretprošle godine sam povremeno išla i na samoobranu za žene gdje sam upoznala svoju današnju životnu partnericu. Ona je došla na trening sa svojom prijateljicom, a nas par cura koje već treniramo KM smo htjele istražiti i taj spektar KM-a. Nas dvije smo imale 'bliski' susret pri vježbanju obrane od čupanja kose, a ostatak je povijest", ispričala nam je Andrea.

O treninzima Krav Maga, grupama, lokacijama i drugim detaljima možete se informirati i na www.krav-maga.hr.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.