Nakon masakra u Orlandu, američka LGBT zajednica pokazuje sve veći interes za oružjem. Barem tako tvrdi udruženje Pink Pistols ("Ružičasti pištolji"), koje se uglavnom sastoji od LGBT osoba i njihovih podržavatelja/ica, a zagovara "zakonito, sigurno i odgovorno korištenje vatrenog oružja s ciljem samoobrane u zajednicama seksualnih manjina".

U reportaži koju donosi Guardian, Pink Pistolsi kažu kako se u pet dana od pokolja u klubu Pulse njihovo članstvo – utrostručilo.

"Mislim da se napad možda mogao spriječiti ili je možda moglo biti manje žrtava. Da smo barem jednu osobu više mogli poslati kući živu umjesto u vreći, to bi bilo nešto", kazala je Gwen Patton, glasnogovornica Pink Pistolsa dodajući kako oni nošenje oružja promiču kao "akt indivudualne odgovornosti i najbolji način kojim se neozlijeđeni možete izvući iz opasnih situacija".

"Izaberi nekoga svog kalibra"

Novoprobuđeni interes LGBT zajednice za oružje povezuje se i s posterima i zastavama koje su osvanule na brojnim lokacijama, uključujući ulice gej četvrti Zapadnom Hollywoodu te oko kluba Pulse, a zastave su dugina verzija zastave Gadsden koja je dobila ime po generalu i državniku Christopheru Gadsdenu iz doba Američke revolucije, a dosad je bila tipična za konzervativce iz pokreta Tea Party.

Neki od istaknutih simbola ispod slike zmije spremne za napad nose izvornu poruku Don’t tread on me ("Nemojte me gaziti"), a neki su je zamijenili hashtagom #ShootBack.

Pink Pistolsi imaju 45 podružnica diljem SAD-a, sastaju se jednom mjesečno, a članstvo se proteže na Kanadu i druge zemlje.

Patton je kazala kako ju je pokolj u Orlandu užasnuo, razbjesnio i rastužio, a dodaje i kako zna da to nije zadnji takav napad. "Očajnički pokušavam napraviti nešto kako bih zaštitila one koje doživljavam 'svojim' ljudima, koji su na meti takvih napada", veli.

Slogan Pink Pistolsa, čija je Patton članica od 2001. godine jest "Izaberi nekoga svog kalibra", a nakon tragedije u Orlandu izdali su priopćenje u kojem stoji kako je to "bila vrsta gnjusnog čina kakvi opravdavaju njihovo postojanje".

Ističe kako je u klub Pulse zabranjeno unositi oružje, a jedini koji ga je u trenutku napada imao i upotrijebio bio je policajac koji tu noć nije bio na dužnosti, no on nije mogao sâm svladati napadača.

"Trebali bismo moći unositi oružje u klubove"

"Drugi ljudi nisu mogli imati oružje jer im to brani zakon, no ja bih voljela da se to promijeni tako da bismo, barem ako ne konzumiramo alkohol, trebali moći unijeti oružje", smatra Gwen Patton.

Inače, Pink Pistolsi su osnovani godine 2000. u Bostonu, dijelom nadahnuti tekstom Jonathana Raucha na portalu Salon u kojem je on skovao frazu "ružičasti pištolji" potičući lezbijke i gejeve na nošenje oružja (s dozvolom) kako bi se suprotstavili maltretiranju. Pozvao ih je da prestanu biti "nemoćne žrtve" te da se uhvate ukoštac s takvim "stereotipima koji definiraju homoseksualnost".

Rauch kaže da i danas, 16 godina kasnije, misli isto.

"Moći se osloniti na sebe u svrhu samoobrane važan je dio pružanja otpora", smatra i poručuje kako su lobiji koji zagovaraju naoružavanje i udruženja poput Pink Pistolsa općenito "drugačiji od onih koji se tradicionalno povezuju s Nacionalnim puščanim udruženjem (NRA, odnosno National Rifle Association)" te da "često privlače podržavatelje izvan LGBT zajednice koji se ne slažu s agresivnom kulturom 'sve ili ništa' kakvu promiče NRA".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.