Sisa Abu Daooh, 65-godišnja Egipćanka, koja se više od četiri desetljeća odijevala kao muškarac kako bi prehranila obitelj, proglašena je "najuzoritijom zaposlenom majkom", a nagradu joj je osobno uručio predsjednik Abdel Fattah.

Primila je i novčanu nagradu u iznosu oko 6500 američkih dolara, što je velika svota za konzervativni ruralni jug zemlje gdje živi, prenosi The National.

Abu Daooh je ispričala kako se počela odijevati kao muškarac prije 43 godine kad je nakon smrti supruga ostala sama s kćerkom: "Skratila sam kosu, obukla mušku odjeću i cipele, stavila turban na glavu kako bih našla posao. Za ženu nije bilo previše mogućnosti". Radila je u građevini i kao ispomoć na poljima, a nakon što joj se zdravlje pogoršalo počela je raditi kao čistač cipela.

"Nije mi bilo lako odijevati se kao muškarac, ali u suprotnom bi me muškarci maltretirali i onemogućili mi da radim a možda bi me neki čak i napali”, rekla je.

Usprkos iznenadnoj slavi kaže kako će i dalje raditi odjevena kao muškarac. "Radit ću u muškoj odjeći sve dok ne umrem", poručuje.

Žene u Egiptu su pravno ravnopravne s muškarcima i mnoge su zaposlene, ali aktivisti ističu kako je pred zemljom još dug put do njihove veće uključenosti u politiku i gospodarstvo.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.