Novinarske reportaže mogu dovesti do svakojakih rezultata. Primjerice, reportaža egipatske novinarke Mone Iraqi o gej hamamu iznjedrila je uhićenje 26 muškaraca koji su potom optuženi za "razvrat".

Posjetimo, Iraqi je svoju reportažu prigodno predstavila kao "ekskluzivnu premijeru u egipatskim medijima" i kao "moralnu pobjedu".

Analitičari su odmah pripomenuli da se ne radi ni o kakvim premijerama ili moralnim pobjedama, već o smišljenom potezu nove vlasti generala Al-Sissija koji represivnim potezima nanovo igra na kartu moralnosti (kao svojevremeno Muslimansko bratstvo). No, situacija u Egiptu ipak se mijenja.

Naime, uhićenja gejeva postala su aktualna posljednjih godina (u Egiptu se gej muškarce ne optužuje za homoseksualnost, već za "amoralno ponašanje" i "razvrat"), no izgleda da represivni aparat nije "učinkovit" kao nekoć, a i međunarodne reakcije su postale nešto opipljivije.

Zaslužena "packa" novinarki

Prvo je prizivni sud smanjio kaznu osmorici muškaraca koji su na krstarenju na Nilu sudjelovali u simboličkom obredu gej vjenčanja s tri na godinu dana. Muškarci su uhićeni u rujnu, a na koncu su optuženi za "objavu nedoličnih fotografija", a ne za "poticanje na razvrat". Do optužbe su došli nakon što je zdravstveni odsjek Ministarstva pravosuđa obavio rektalni pregled osumnjičenika.

Zatim je uslijedila "packa" novinarki Moni Iraqi. Zbog niza osuda u domaćoj i međunarodnoj javnosti, za početak je morala ublažiti svoj moralistički ton te je na koncu poručila da je bila motivirana zdravstvenim pobudama. No međunarodni festival kratkog filma Shnit u Švicarskoj odlučio je poduzeti konkretne mjere. Mona Iraqi bila je selektorica za ispostavu festivala u Kairu, no direkcija festivala se nakon objave reportaže odlučila na njezinu smjenu.

Gejeve se može samo poslati u Europu ili SAD jer susjedne zemlje nisu sigurne

Zbog sumnji da je njezina reportaža navela policiju na uhićenja, uprava festivala odlučila se distancirati "od profesionalne i etičke prakse Mone Iraqi", a ispostava festivala u Kairu nastavit će se pod novom upravom, "u skladu s načelima poštivanja, tolerancije i umjetničkog izražavanja lišenog predrasuda".

Na temu uhićenja oglasio se i zastupnik njemačkog parlamenta Volker Beck.

U intervjuu za Deutsche Welle, zastupnik Zelenih podsjetio je da Egipat potpisnik povelja UN-a i da uhićenjima krši temeljna prava svojih građana. Predložio je stoga da strana veleposlanstva prime egipatske građane kojima su ugrožena prava. "U prošlosti, takve su se mjere primjenjivale da bi se izvuklo osobe iz opasnih situacija. Gej osobe može se samo poslati u Europu ili SAD jer susjedne zemlje nisu sigurne", zaključio je Beck.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.