Policija je u Kairu prošlog tjedna uhitila tridesetak muškaraca u gej hamamu i to na inicijativu televizijske novinarke Mone Iraqi, koja je raciju snimila te je potom prikazala u svojoj emisiji.

Emisija je prikazana 8. prosinca i bila je posvećena jednom javnom kupalištu koje je poznato i kao mjesto susreta gej populacije. U epizodi novinarka nije smatrala shodnim zamagliti lica uhićenih muškaraca, a da gledateljstvu ne bi slučajno promaklo koje lice, na svom je profilu na Twitteru kasnije prikazala i fotografije lica uhićenih. Čitava reportaža predstavljena je kao "ekskluzivna premijera u egipatskim medijima i medijima arapskog svijeta".

Kako izvještava egipatski dnevni list Al-Shourouk, 33 muškarca odvezena su u policijsku postaju, a članak je popraćen fotografijom uhićenja 52 muškarca u gej klubu "Queens Boat" koje se zbilo 2001. Tada su uhićenim muškarcima određene zatvorske kazne, a Mubarakov režim optužen je da tim konzervativnim ispadima daje ustupke islamistima i Muslimanskom bratstvu. Danas, ista je optužba uperena protiv aktualnog režima Abdela Fattaha Al-Sissija.

Biti gej znači biti "razvratan" i "amoralan"

No kako upozoravaju strani analitičari, situacija ipak nije ista u Egiptu 2001. i danas. Naime, tada je tek mali broj ljudi u javnosti stao u obranu uhićenih muškaraca, dok je novinarka Mona Iraqi, nakon objave svoje "senzacionalne reportaže", morala umiriti ton. Tako je post festum poručila (nakon početnih izjava o "moralnoj pobjedi") da joj je glavni cilj bio "promicanje spolnog zdravlja".

Zanimljivo, Egipat nema zakonski akt o zabrani homoseksualnosti, već se optužbe uglavnom vode na temelju "razvrata" i "amoralnog ponašanja". Još je 2001. novinar i aktivist Hossam Bahgat pisao da je tadašnje uhićenje bila orkestrirana predstava kojom je Hosni Mubarak nastojao zaustaviti rast islamista tako što će sebe ustoličiti kao glavnog zaštitnika islama od "amoralnih praksa". Naravno, radilo se tu i o standardnom prosedeu odvraćanja pažnje javnosti od pravih, ekonomskih problema.

I danas Bahgat upozorava na sličnu situaciju, da novi režim generala Al-Sissija represijom pokazuje da može zaigrati na kartu moralnosti te istovremeno držati Muslimansko bratstvo pod strogom kontrolom.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.