Istospolni parovi provode puno više vremena sa svojom djecom u odnosu na heteroseksualne, utvrdilo je veliko istraživanje Sveučilišta iz Teksasa koje se bavi predrasudama protiv LGBT obitelji. Razlika je najuočljivija u obiteljima s dvije majke u kojima roditelji provode 40 posto više vremena baveći se aktivnostima s djecom u odnosu na strejt parove.

Centar za istraživanje stanovništva Sveučilišta iz Teksasa koristio je podatke Zavoda za popis stanovništva s uzorcima više od 40.000 roditelja, a istraživanjem su utvrdili kako to dodatno vrijeme proizlazi uglavnom iz činjenice kako su majke iz istospolnih obitelji više fokusirane na aktivnosti s djecom, kao i majke iz heteroseksualnih veza, dok očevi iz strejt obitelji s djecom provode upola manje vremena, piše Independent Online.

Žene u prosjeku provedu 100 minuta dnevno u aktivnostima s djecom u usporedbi s prosječnih 50 minuta koliko dnevno provode očevi koji su u braku ili vezi sa ženom. No, očevi u istospolnoj vezi provode otprilike isto toliko vremena sa svojom djecom kao i majke ili dvostruko više od strejt očeva.

"Naši rezultati podupiru tvrdnju kako je roditeljski angažman s djecom u najmanju ruku istovjetan ako ne i veći u istospolnim vezama kao i u onim raznospolnim", rekla je autorica izvješća dr. Kate Prickett.

LGBT roditelji to ne postaju "slučajno" i ključno im je povezati se s djetetom

Istraživanje je analiziralo vrijeme koje roditelji provode u aktivnostima bitnim za fizički i spoznajni razvoj djece. U to su bile uključene aktivnosti poput čitanja, igranja, pomaganja oko pisanja zadaće, kupanja i odlazaka liječniku, a nisu uključivale pasivne aktivnosti poput gledanja televizije ili obavljanja kućanskih poslova u djetetovoj prisutnosti.

"Prema rezultatima našeg istraživanja uvidjeli smo kako djeca u istospolnim obiteljima provode oko 3,5 sata dnevno u aktivnom druženju s roditeljima u usporedbi s 2,5 sata u obiteljima s roditeljima različitog spola", rekla je dr. Prickett.

Iako istraživanjem nije bilo moguće objasniti u čemu je ta temeljna razlika, dr. Prickett kaže kako postojeće istraživanje nudi moguće objašnjenje:

"Moguće je kako veliku ulogu u tome igra sam odabir da se bude roditelj, obzirom na način na koji istospolne obitelji to postaju; poput stupanja u vezu s partnerom/icom koji/a već ima dijete, ili postaju roditelji zahvaljujući umjetnoj oplodnji ili surogat majčinstvu, posvajanjem..čime se ukazuje na veliku želju da netko bude roditelj. S druge strane roditeljstvo ostaje rodno uvjetovani proces, očevi koji su u vezi sa ženom još uvijek nastoje biti oni koji najviše zarađuju i uzdržavaju obitelj dok su njihove partnerice više usredotočene na kućanske obaveze".

Jane Czyzselska, urednica magazina za lezbijke i biseksualne osobe Diva smatra kako "Istospolni parovi provode puno više vremena planirajući djecu, to im se ne događa 'slučajno' ", dok Tor Docherty, izvršni direktor New Family Social, organizacije koja pruža podršku LGBT obiteljima koje su posvojile ili udomile djecu, dodaje: "Za sve roditelje koji su posvojili dijete ključno je provođenje vremena s djetetom kako bi se razvila povezanost. Razvijanje samopouzdanja i samopoštovanja su vještine u kojima su LGBT roditelji uspješni i tako mogu pomoći djetetu koje želi pronaći mjesto za sebe u ovom svijetu".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.