Ove godine obilježava se treći Europski tjedan testiranja na HIV s ciljem povećanja svijesti o HIV statusu i smanjenja broja onih kojima se HIV kasno dijagnosticira, a tema ovogodišnje kampanje je "Testiraj. Liječi. Spriječi". Udruga Iskorak, kao nositelj projekta, ove je godine proširila aktivnost testiranja i na sifilis, te omogućila testiranje u četiri grada - Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

U fokusu edukativnih poruka organizatora ove akcije je kasno testiranje, jer u prosjeku prođu 4 godine od HIV infekcije do testiranja. Ranija dijagnoza omogućuje uspješnije liječenje i održavanje zdravlja, a HIV terapija pomaže u sprečavanju prijenosa virusa kojega najčešće prenose oni koji ne znaju da su HIV pozitivni - na Facebook stranici projekta navodi se kako svaki drugi HIV pozitivan gej/bi muškarac ne zna da je zaražen.

Europski tjedan testiranja namijenjen je prvenstveno onima koji bi mogli biti pod rizikom od infekcije. U Hrvatskoj se većina novih infekcija događa kod gej/bi muškaraca, kojima se i ovom akcijom želi olakšati pristup testiranju, liječenju i prevenciji.

U samo jednoj minuti otkrij po život važne rezultate

Prošle je godine oboren svojevrsni rekord u broju testiranja kojih je ukupno bilo 225, od kojih je 7 bilo reaktivno - 5 novih, dvoje su znali i ranije. Ove godine je testiranje prošireno i na sifilis koji se isto najčešće javlja kod gej/bi muškaraca, a rezultati testa za HIV i sifilis vidljivi su već za 60 sekundi.

Na web stranici www.tjedan-testiranja.eu možeš zatražiti vaučer s kojim dobiješ: besplatni brzi test na HIV i sifilis u 60 sekundi, besplatni test na klamidiju i gonoreju (samo u Zagrebu), besplatne kondome i lubrikante, besplatan savjet liječnika, sudjelovanje u nagradnoj tomboli i nagrade za uključivanje prijatelja i promociju projekta. Vaučer vrijedi isključivo do 27. studenog na lokacijama i radnom vremenu navedenom na web stranici.

Kako izgleda testiranje u priloženom videu demonstrira prvi hrvatski gej Youtuber Renato Samardžić

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.