Lgbt.ba donosi priču o Anji i Elmi koje govore o tome zašto su se odlučile u Hrvatskoj sklopiti životno partnerstvo, što se nakon toga promijenilo u njihovim životima, te zašto su otišle iz domovine i sreću potražile u Norveškoj.

Nakon što je u Hrvatskoj donesen Zakon o životnom partnerstvu, Anja i Elma, djevojke koje su donedavno živjele u Bosni i Hercegovini, odlučile su na taj način ozakoniti svoju vezu i sklopile su životno partnerstvo. Imale su tu sreću da je jedna od njih hrvatska državljanka, a s obzirom kako sklopljeno životno partnerstvo u Hrvatskoj zakonski ništa ne predstavlja u BiH u kojoj su živjele, odlučile su se sreću u zajedničkom životu potražiti u jednoj od država Europske unije.

"Prije nego što smo stupile u bračnu zajednicu, naš odnos je bio drugačiji samo zbog toga što smo još uvijek bile u BiH i živjele smo odvojeno. Sad naša veza ima sasvim novu dimenziju prvenstveno jer živimo u državi u kojoj su prava LGBT osoba ista kao i drugih građana/ki, te jer živimo zajedno i gradimo zajedničku budućnost i porodicu", ispričale su za Lgbt.ba.

Objašnjavaju zašto im je značajan hrvatski Zakon o životnom partnerstvu:

"Bez tog zakona mi ne bismo bile u mogućnosti zajedno napustiti BiH. Srećom, jedna od nas posjeduje hrvatsko državljanstvo, pa smo iz tog razloga iskoristile tu prednost, a kako je Hrvatska već članica Europske unije, a sklapanje istospolne zajednice u Hrvatskoj vrijedi na prostoru čitave Europske unije, samim time i partner/ka koji/a nema EU državljanstvo stječe pravo boravka u istoj".

Sklapanje životnog partnerstva u Hrvatskoj omogućio im zajedničku budućnost

Ističu kako su bile jako zadovoljne pristupom službenih osoba u zagrebačkom matičnom uredu i općenito atmosferom koju su doživjele u Hrvatskoj.

"Jako smo ugodno iznenađene načinom na koji se službenici matičnog ureda grada Zagreba ponašaju prema LGBT osobama, tako da poručujemo svim parovima, koji možda razmišljaju o ovom koraku, kako je odnos prema LGBT osobama u Hrvatskoj drastično bolji od onog u BiH. Od trenutka zakazivanja datuma sklapanja bračne zajednice do samog čina smo susretale samo ljubaznost i dobrodošlicu".

Anja i Elma kažu kako im je bilo sasvim svejedno gdje će obaviti čin sklapanja životnog partnerstva, iako bi im naravno bilo drago da se i u Bosni i Hercegovini donese takav zakon.

"Ovaj zakon nam je omogućio preseljenje i mogućnost ostvarivanja svih prava u Europskoj uniji. Nakon što smo pročitale da je usvojen u Hrvatskoj znale smo što nam je činiti! Dugo smo maštale o tome da stupimo u bračnu zajednicu i počnemo zajednički život, ali smo znale kako to nije moguće u BiH. Podrška prijatelja i članova obitelji koji su od početka uz nas i koji su upoznati s našom vezom, naravno, nije izostala".

"U Norveškoj napokon živimo kao ravnopravne građanke"

Obje djevojke su visokoobrazovane, autane najbližim članovima/cama obitelji kao i prijateljima/cama, te od njih imaju maksimalnu podršku, te otkrivaju što je najviše utjecalo na odluku o preseljenju iz BiH, je li to ekonomska situacija, kršenje ljudskih prava LGBT osoba u BiH ili samo sklapanje životnog partnerstva.

"Nažalost, situacija u BiH je takva da je sve navedeno utjecalo na naš odlazak. Nakon godinu dana provedenih u novoj domovini, možemo slobodno reći kako napokon živimo kao ravnopravne građanke s jednakim pravima kao i svi, bez osjećaja neprihvaćenosti, straha ili bilo kojeg vida mržnje prema nama, kao pripadnicama LGBT zajednice i osjećamo se odlično".

Uspoređujući sustav i prava LGBT osoba u BiH i Norveškoj gdje trenutno žive, ističu kako se dive ljudima, akivistima/cama koji/e se zalažu da se odnos prema LGBT osobama promijeni.

"Puno naših LGBT prijatelja/ica su bili/e žrtve fizičkog nasilja i to od ruke totalnih stranaca, što dovoljno govori o odnosu društva prema istim, dok je govor mržnje prisutan na svakom koraku. BiH ima cilj ulaska u Europsku uniju i samim tim Zakon o sklapanju životnog partnerstva istospolnih osoba je neminovan", poručuju. Smatraju kako je najveći problem u BiH nerazvijena svijest društva o pravima i životima LGBT osoba.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.