Ivan Marinić kao prva muška primalja u Hrvatskoj nije mogao dobiti dozvolu za rad jer je Hrvatska komora primalja izdavala licencu za samostalno obavljanje posla samo u ženskom rodu. Nakon što je njegova priča objavljena u medijima, a i vladin Ured za ravnopravnost spolova je ustvrdio kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova, Marinić je potvrdio za Crol.hr kako ga je komora izvijestila da će dobiti licencu na kojoj će pisati da je primaljni asistent.

21-godišnji Ivan Marinić iz Slavonskog Broda, koji je s odličnim uspjehom završio Srednju medicinsku školu, odradio pripravnički staž u varaždinskoj bolnici i položio stručni ispit, nije mogao raditi posao za koji se školovao i koji je, kako kaže, oduvijek želio raditi, jer je Hrvatska komora primalja izdavala licence za primalje samo u ženskom rodu.

Opravdano ogorčen sa svojom je pričom izišao u medije i uspio je pokrenuti stvari. Reagirao je i vladin Ured za ravnopravnost spolova ustvrdivši kako je škola koja je izdala svjedodžbu u ženskom rodu za muškarca prekršila Zakon o ravnopravnosti spolova.

Ubrzo su za prvu hrvatsku mušku "babicu" stigle dobre vijesti, koje je Marinić objavio na svom Facebook profilu prije dva dana:

"Zahvaljujem se svima, dobrim ljudima, prijateljima i poznanicima što su bili uz mene do kraja. Pravda je izvršena, licenca i dozvola za rad su za 7 dana u mojim rukama".

Poručio kolegama da ne odustaju jer "neće naći ništa sretnije od ovog posla"

Nakon što smo ga kontaktirali, potvrdio nam je kako će mu Hrvatska komora primalja ipak izdati licencu za smostalno obavljanje posla na kojoj će pisati da je primaljni asistent.

"Znate kako kažu, ono što se dugo čeka bude najslađe, tako sam i ja dočekao konačno svoju licencu. Osjećam se predivno, presretno! Ja sam prva muška primalja u Hrvatskoj. To mi jako puno znači jer je to ono što sam želio i volim raditi s djecom i oduvijek me zanimalo kako spasiti život ili donijeti život na svijet", rekao je Marinić za CroL.hr i zahvalio se svima koji su ga podržavali.

Prema mišljenju Hrvatske komore primalja, Zakon o primaljstvu ne sadrži adekvatno rješenje za primalje u muškom rodu, a sadržava i druge nedostatke koje treba hitno ispraviti, na što upozoravaju Ministarstvo zdravlja već godinama.

Osim Marinića, u Hrvatskoj postoji još muškaraca koji se školuju za primalje, a koji zasigurno nakon njegovog slučaja više neće imati problema s rodno neosvještenim svjedodžbama.

"Moja poruka svim mojim kolegama je da vjeruju u sebe i da završe što su počeli posebno ako to vole jer od ovog posla neće naći ništa sretnije ni predivnije, jer to je posao koji ispunjava sve", poručio im je Ivan Marinić.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.