Čak 71 posto mladih Splićana u dobi od 18 do 24 godine nije se nikad testiralo na spolno prenosive bolesti, 39 posto njih nikad nije bilo na specijalističkom pregledu spolnih organa, a samo 33% ispitanika/ica redovito ide na liječničke preglede, pokazalo je online istraživanje koje su provele mlade članice splitskog društva sociologa Imaginacija, Antonija Bitunjac i Tina Vrdoljak.

Istraživanje je provedeno za potrebe Savjeta mladih Grada Splita prošle godine putem online ankete kojoj se odazvalo 226 ispitanika/ca, čak 159 žena i samo 67 muškaraca pa se, napominje Tina Vrdoljak, zbog malog broja ispitanika/ca i nesrazmjera u broju ispitanih djevojaka i mladića rezultati ne mogu smatrati reprezentativnim. Ali može se zaključiti da su žene spremnije otvoreno govoriti o seksu nego muškarci, kaže Tina. Od ukupnog broja ispitanika/ica, njih 38,8% su studenti, 26,9% radi preko studentskog ugovora, a 7,9% radi kod privatnika na određeno vrijeme.

Mladima nedostaje formalna edukacija

Predmet istraživanja bilo je reproduktivno zdravlje, a cilj ispitati njegovu zaštitu i utvrditi čimbenike seksualne socijalizacije mladih i njihovu seksualnu aktivnost te na osnovu toga procijeniti stupanj odgovornosti u spolnom ponašanju mladih. Smatra se naime, da su mladi skloni rizičnim seksualnim ponašanjima i zato najugroženija populacija kad su u pitanju spolne bolesti.

Na osnovu rezultata sociologinje su zaključile da nedostaje formalna edukacija mladih koja bi poboljšala njihovo znanje o spolnim bolestima kao i o preventivnim mjerama za izbjegavanje neželjenih trudnoća i spolnih bolesti.

Dosadašnja su iskustva pokazala kako mladi znanje o seksu i kontracepciji stječu iz nepouzdanih izvora – društva, televizije, časopisa, a vrlo rijetko kroz obrazovanje ili od roditelja. Stoga je važan angažman stručnih osoba koje bi mladima prije svega uputile korisne savjete te potom ukazali na brojne posljedice koje neodgovornost i neznanje mogu izazvati i naškoditi njihovom zdravlju

Rezultati su pokazali da su mladi Splićani dostatno informirani o spolno prenosivim bolestima, najviše o sifilisu, HPV-u, HIV-u i hepatitisu B, ali zabrinjava što 38,8 % anketiranih nikada nije bilo na specijaliziranom liječničkom pregledu spolnih organa, 23,3 % njih je to napravilo tek s pojavom simptoma, a 71 posto njih se nije nikada testiralo na spolno prenosive bolesti.

Mladi se o seksualnosti najviše informiraju putem interneta (34,4,%), zatim u razgovorima s prijateljima (19,8%), slijede tekstovi u časopisima, a najmanje se informiraju o seksualnosti u krugu obitelji (10,1%).

"Anketa je pokazala kako je dob prvog seksualnog odnosa najčešće od 16 do 18 godina i to zbog zaljubljenosti. Najviše ih je odgovorilo da su imali samo jednog partnera, 18% dva i tek 13% tri partnera, a 8,4% imalo je 4 seksualna partnera. Njih 60 posto nije imalo seks za jednu noć, a samo 20 posto ih je priznalo da je imalo takva iskustva, dok je avanturu za jednu noć više puta iskusilo 18,9% ispitanika/ica", kazala je Antonija.

Većina seksualno aktivnih adolescenata ne koristi dosljedno kontracepcijska sredstva

Prema dobivenim rezultatima, 90% ispitanika/ica je heteroseksualne orijentacije, 7% biseksualne, a 2% ih je homoseksualne orijentacije.

Kod razloga stupanja u seksualne odnose ispitanici/e su trebali procijeniti na skali (uvijek/ponekad/nikad) koji su zapravo njihovi glavni razlozi za stupanje u seksualne odnose ukoliko su seksualno aktivni. Među ponuđenim tvrdnjama (uvijek) prednjači ljubav/zaljubljenost (60,8%), potom seksualna želja/potreba (41,9%), ponekad i sama znatiželja (47,1%), a nikada utjecaj vršnjaka (72,7%), nagovor partnera (57,3%) te utjecaj alkohola ili droge (52,9%).

Mladi se o seksualnosti najviše informiraju putem interneta (34,4,%), zatim u razgovorima s prijateljima (19,8%), slijede tekstovi u časopisima, a najmanje se informiraju o seksualnosti u krugu obitelji (10,1%).

Većina seksualno aktivnih adolescenata ne koristi dosljedno kontracepcijska sredstva. Kondom je najučestalije kontracepcijsko sredstvo (33%), međutim mladi često koriste metodu prekinutog snošaja (22,9%) i rijetko prirodne metode (praćenje plodnih dana i ovulacije) (23,8%). Gotovo nikada ne koriste hormonalne pilule, dijafragme, vaginalni prsten, kontracepcijski prsten, spiralu ni pilule "za dan poslije". Pitanje o pobačaju nije bilo postavljeno.

Mladi znanje o seksu vrlo rijetko stječu kroz obrazovanje ili od roditelja

Mladima je još uvijek teško pojmiti da bi im zdravstveni odgoj u velikoj mjeri pomogao i potaknuo ih na odgovorno seksualno ponašanje. Smatraju da ovaj modul djelomično može dovesti do promjena (44,1%), 32,2% anketiranih smatra kako navedeni modul može u potpunosti dovesti do promjena u seksualnoj socijalizaciji mladih, dok 13,2% ispitanika smatra da neće doći do nikakvih promjena.

38,8 % anketiranih nikada nije bilo na specijaliziranom liječničkom pregledu spolnih organa, 23,3 % njih je to napravilo tek s pojavom simptoma, a 71 posto njih se nije nikada testiralo na spolno prenosive bolesti

"Dosadašnja su iskustva pokazala kako mladi znanje o seksu i kontracepciji stječu iz nepouzdanih izvora – društva, televizije, časopisa, a vrlo rijetko kroz obrazovanje ili od roditelja. Stoga je važan angažman stručnih osoba koje bi mladima prije svega uputile korisne savjete o seksualnim aktivnostima, mjeri zaštite kontracepcijskim sredstvima te potom ukazali na brojne posljedice koje neodgovornost i neznanje mogu izazvati i naškoditi njihovom zdravlju", kažu Tina Vrdoljak i Antonija Bitunjac te dodaju:

"Upravo zbog porasta spolnih bolesti koje postaju globalni problemi treba se podići razina svijesti kod svih ljudi, treba se poticati na razvijanje edukacijskih programa koji im uvelike mogu pomoći. Takvi programi trebali bi im pružiti sveobuhvatno znanje, stavove i vještine za sprečavanje posljedica neodgovornog spolnog ponašanja, koji bi dakako trebali biti upućeni svima."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam