Nakon više od pet godina žrtve brutalnog homofobnog napada ispred noćnog kluba Sirup u Zagrebu dočekale su i novčanu zadovoljštinu. Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zagrebu od 30. ožujka 31-godišnji nasilnik mora dvojici tužitelja zbog diskriminacije temeljem spolne orijentacije platiti 40.000 kuna odštete s kamatama, te im nadoknaditi i troškove parničnog postupka. Odvjetnice Zagreb Pridea i tužitelji su zadovoljni presudom, ali ne i trajanjem postupka.

Kako doznajemo iz zajedničkog Odvjetničkog ureda Ane Bandalo i Natalije Labavić, koje su zastupale tužitelje, Općinski sud u Zagrebu je 30. ožujka donio nepravomoćnu presudu u tužbi za naknadu štete zbog homofobnog napada na dvojicu tužitelja 2010. ispred noćnog kluba Sirup u Zagrebu. Optuženi nasilnik mora dvojici tužitelja isplatiti ukupno 40.000 kuna odštete s kamatama, te im nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 14.143,75 kuna.

"Mi smo zadovoljni tom presudom jer je utvrđena diskriminacija iako nismo iznenađeni zbog već ranije pravomoćne kaznene presude. Također smo relativno zadovoljni i s dosuđenim iznosima s obzirom da je riječ o iznosima naknade štete samo s osnove povrede prava na dostojanstvo.

Odvjetnice i tužitelji zadovoljni dosuđenim iznosima, ali ne i vremenski trajanjem postupka

Ovom presudom nisu dosuđeni iznosi naknade štete za fizičke povrede. S obzirom na to smo zadovoljni na koji su način sudovi vrednovali povredu dostojanstva tužitelja, koji su također zadovoljni presudom", rekla je odvjetnica Ana Bandalo za CroL.hr

No, dugotrajnost samog postupka je nešto s čime ne mogu biti zadovoljni.

"Nismo zadovoljni vremenskim trajanjem postupka obzirom da je riječ o diskriminacijskom predmetu za koji je zakonom prepisana hitnost postupanja. Međutim, do prvostupanjske nepravomoćne presude trebalo je više od pet godina, a naš zahtjev zbog povrede prava na suđenje u hitnom roku koji smo podnijeli tijekom postupka je odbijen", ističe odvjetnica Bandalo.

Podsjećamo, ranije je već donesena pravomoćna kaznena presuda kojom su obojica napadača kažnjena šestomjesečnom kaznom zatvora. Nakon toga je protiv napadača podnesena i tužba za naknadom štete, a tijekom postupka su protiv jednog od napadača obustavili progon jer je preminuo.

Brutalni homofobni napad, u kojem su dvojica mladića divljački pretučena policijskom palicom i razbijenom pivskom bocom ispred zagrebačkog kluba Sirup , te 2010. godine osudio je i tadašnji ministar policije, današnji prvi potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko, ali tek nakon pritiska udruge Zagreb Pride.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.