Istraživanja o roditeljstvu dosad su uglavnom bila usmjerena na heteroseksualne i cisrodne osobe, a pred nama je sad i istraživanje koje želi utvrditi što određuje motivaciju LGBTIQ osoba da imaju, odnosno nemaju, djecu. Na ispunjavanje upitnika su pozvane sve LGBTIQ osobe bez obzira na roditeljski status.

U tijeku je provedba istraživanja o motivaciji za roditeljstvo kod LGBTIQ osoba, koje provode psihologinje Marina Štambuk, Marina Milković i Antonija Maričić.

Kroz upitnik, za čije vam ispunjavanje treba oko 20 minuta, žele ispitati iskustva, razmišljanja i stavove o  roditeljstvu lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans*, interspolnih i queer osoba.

Važna su iskustva i mišljenje svih LGBTIQ osoba

"Važno nam je da u istraživanju sudjeluju sve LGBTIQ osobe, neovisno o tome jesu li već roditelji, te žele li ili ne žele imati djecu. Sva iskustva i razmišljanja su nam izuzetno važna", ističu psihologinje u svom pozivu.

Ističu kako su istraživanja o roditeljstvu do sada uglavnom bila usmjerena na heteroseksualne i cisrodne osobe (osobe čiji doživljaj vlastitog rodnog identiteta odgovara spolu i rodu dodijeljenima pri rođenju). Budući da se LGBTIQ osobe u ostvarivanju svoje roditeljske uloge susreću s nizom specifičnih izazova važno je bolje razumjeti što određuje motivaciju LGBTIQ osoba da imaju odnosno nemaju djecu.

Sudjelovanje u istraživanju "Motivacija za roditeljstvo LGBTIQ osoba u Hrvatskoj" u potpunosti je anonimno (program ne bilježi vaše IP adrese) i dobrovoljno, a upitnik se nalazi ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.