Istraživanja o roditeljstvu dosad su uglavnom bila usmjerena na heteroseksualne i cisrodne osobe, a pred nama je sad i istraživanje koje želi utvrditi što određuje motivaciju LGBTIQ osoba da imaju, odnosno nemaju, djecu. Na ispunjavanje upitnika su pozvane sve LGBTIQ osobe bez obzira na roditeljski status.

U tijeku je provedba istraživanja o motivaciji za roditeljstvo kod LGBTIQ osoba, koje provode psihologinje Marina Štambuk, Marina Milković i Antonija Maričić.

Kroz upitnik, za čije vam ispunjavanje treba oko 20 minuta, žele ispitati iskustva, razmišljanja i stavove o  roditeljstvu lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans*, interspolnih i queer osoba.

Važna su iskustva i mišljenje svih LGBTIQ osoba

"Važno nam je da u istraživanju sudjeluju sve LGBTIQ osobe, neovisno o tome jesu li već roditelji, te žele li ili ne žele imati djecu. Sva iskustva i razmišljanja su nam izuzetno važna", ističu psihologinje u svom pozivu.

Ističu kako su istraživanja o roditeljstvu do sada uglavnom bila usmjerena na heteroseksualne i cisrodne osobe (osobe čiji doživljaj vlastitog rodnog identiteta odgovara spolu i rodu dodijeljenima pri rođenju). Budući da se LGBTIQ osobe u ostvarivanju svoje roditeljske uloge susreću s nizom specifičnih izazova važno je bolje razumjeti što određuje motivaciju LGBTIQ osoba da imaju odnosno nemaju djecu.

Sudjelovanje u istraživanju "Motivacija za roditeljstvo LGBTIQ osoba u Hrvatskoj" u potpunosti je anonimno (program ne bilježi vaše IP adrese) i dobrovoljno, a upitnik se nalazi ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.