Prema rezultatima do sada najvećeg istraživanja koje uspoređuje odnose unutar lezbijskih i heteroseksualnih obitelji utvrđeno je kako nema nikakve razlike po pitanju njihovog utjecaja na opće zdravlje djece ili na njihovo odrastanje.

U istraživanju objavljenom ovog mjeseca uspoređeno je 95 lezbijskih s 95 heteroseksualnih parova koji žive u zajedničkom kućanstvu i imaju djecu u dobi od 6 do 17 godina, a proveli su ga stručnjaci Sveučilišta iz Amsterdama, te Instituta Williams pravnog fakulteta UCLA i Sveučilišta Columbia. Uspoređujući odnose među partnerima odnosno partnericama, njihov odnos s djecom i opće zdravlje djece rezultati su pokazali kako među njima nema nikakve razlike po pitanju emotivnih problema, suočavanja s poteškoćama i ponašanja u školi, piše Out.

"Ovo je prvo istraživanje provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku koje uspoređuje dvije vrste kućanstava, one s dvije majke i one s raznospolnim roditeljima, fokusirajući se samo na ona u kojima su roditelji i roditeljice u trajnoj vezi", navodi voditelj istraživanja Henny Bos.

Majke lezbijke pod većim roditeljskim stresom

Iako je istraživanjem utvrđeno kako nema razlike u obiteljskim odnosima i utjecaju na odrastanje djece, pokazalo se kako su majke lezbijke pod većim roditeljskim stresom.

"Buduća istraživanja mogla bi razjasniti utječe li odnos društva prema istospolnim obiteljima na njihov povećani roditeljski stres. Neka naša ranija istraživanja pokazala su kako su majke lezbijke osjećale pritisak da moraju dokazivati kvalitetu svog roditeljstva zbog njihove seksualne orijentacije", rekla je koautorica istraživanja psihijatrica Nanette Gartrell.

Istraživanje je objavljeno u službenom časopisu Society for Developmental and Behavioral Pediatrics.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.