Oko 56 milijuna pobačaja obavi se godišnje u svijetu a brojka se znatno smanjila u razvijenim zemljama u zadnjih 25 godina, dok je u zemljama u razvoju ostala na otprilike istoj razini, kaže se u globalnom istraživanju objavljenom u srijedu. Podaci pokazuju kako restriktivni zakoni ne smanjuju broj pobačaja već navode žene da odlaze kod nestručnih osobe na opasne zahvate.

Stopa namjernih prekida trudnoće u razvijenim zemljama značajno se smanjila u promatranom razdoblju od 1990. do 2014. , s 46 na 27 na tisuću žena u fertilnoj dobi (15 do 44) zahvaljujući lakšem pristupu kontracepcijskim sredstvima, kaže se u globalnom istraživanju o učestalosti pobačaja koje su zajednički proveli Guttmacher Institute iz New Yorka i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), objavio je britanski medicinski časopis The Lancet.

U zadnjih 25 godina najveće smanjene zabilježeno je u istočnoj Europi, broj se smanjio s 88 na 42. U središnjoj Europi broj abortusa smanjio se s 39 na 26 na tisuću žena, u sjevernoj Europi s 22 na 18 a u sjevernoj Americi s 25 na 17 tijekom istog razdoblja.

Pristup suvremenoj kontracepciji pomoglo bi milijunima žena 

Navodi se i kako je u zemljama u razvoju s restriktivnim zakonima o pobačaju i gdje kontracepcijska sredstva nisu tako dostupna, stopa abortusa ostala na otprilike istoj razini kao i u ranijem razdoblju. Pružanje potrebne zdravstvene skrbi pomoglo bi milijunima žena da izbjegnu neželjenu trudnoću i omogućilo im legalni pobačaj.

Značajno je napomenuti kako je istraživanjem utvrđeno kako je broj pobačaja gotovo na istoj razini u zemljama gdje je on zabranjen, kao i onima gdje je legalan. Primjerice, u zemljama gdje je na snazi potpuna zabrana pobačaja, uz izuzetak životne ugroženosti majke, broj pobačaja je 37 na tisuću žena u usporedbi s 34 u zemljama gdje je pobačaj zakonski omogućen.

Gilda Sedgh s Instituta Guttmacher u New Yorku koja je koordinirala studiju rekla je kako se više od "80 posto neželjenih trudnoća dogodi kod žena koje nemaju pristup modernim metodama kontracepcije, a dobar dio tih trudnoća završi abortusom".

Na liječenje komplikacija zbog nestručno obavljenih pobačaja godišnje se troši oko 300 milijuna dolara godišnje, napominje koautorica istraživanja Bela Ganatra iz Svjetske zdravstvene organizacije iz Ženeve.

"Te visoke stope pobačaja dodatni su dokaz daljnjoj potrebi za poboljšanjem i širem otvaranju pristupa učinkovitoj kontracepciji, jer takvo je ulaganje daleko isplativije za društvo".

Na pobačaj se najčešće odlučuju udane žene, njih 73 posto, za razliku od 27 posto neudanih žena. Između 2010. i 2014. najviša stopa pobačaja zabilježena je u Latinskoj Americi gdje je 32 posto trudnoća završilo namjernim prekidom. U tom području više zemalja ima vrlo restriktivne zakone o pobačaju. Kao što pokazuje slučaj tih zemalja, zakoni ne smanjuju broj namjernih prekida trudnoće već navode žene da odlaze kod nestručnih osobe na opasne zahvate.

"Pobačaji se neće spriječiti tako što će se žene kazneno goniti. To će ih samo okrenuti prema ilegalnim službama ili metodama", kaže Diana Greene Foster sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.