Čelnica humanitarne organizacije Studena iz Ukrajine, Anastazija Melničenko, uzburkala je društvene mreže hashtagom #IamNotAfraidtoSayIt pod kojim žene otkrivaju svoja iskustva o uznemiravanju i seksualnom zlostavljanju. Na to ju je potaknula objava jednog muškarca koji je komentirajući susret sa ženom u parku, žrtvom silovanja, napisao kako je za to sama kriva jer "nije trebala tamo šetati sama noću". 

Anastazija Melničenko u svom odgovoru na Facebooku također je opisala i vlastito iskustvo, ispričavši kako ju je kao maloljetnicu zlostavljao ujak, a kasnije i bivši suprug, te poručila:

"Mi se ne moramo ispričavati, to nije naša krivnja. Silovatelj je uvijek kriv. Nije me strah o tome pričati i ne osjećam se krivom".

Također se javno zapitala razumiju li muškarci uopće kako je ženama u društvu.

"Razmišljaju li muškarci ikada o tome kako je odrastati u okruženju gdje te tretiraju kao meso? Nisi ništa učinila a svi si daju za pravo da te po*ebu i raspolažu tvojim tijelom kako žele", napisala je Melničenko.

Zaključila je kako "muškarci teško to mogu razumjeti" i stoga je pozvala žene na preuzimanje inicijative na način da uz hashtag #IamNotAfraidtoSayIt, odnosno #‎яНеБоюсьСказати (ne bojim se to reći) dijele svoje priče i tako osvijeste muškarce, piše New York Times.

Ukrajinke i Ruskinje odazvale su se njezinom pozivu podijelivši čitav niz priča o seksualnom nasilju, uključujući i optužujuće primjedbe koje su im kao žrtvama uputili prijatelji i članovi obitelji.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.