LGBTI časopis "My Kali" iz Jordana učinio je povijesni iskorak i prvi put od osnutka osim na engleskom objavio je izdanje i na arapskom jeziku. To je izazvalo bijes homofoba diljem Bliskog istoka koji osnivačima prijete smrću i sudskim tužbama zbog navodnog "promoviranja homoseksualnosti".

U svih devet godina postojanja online časopisa "My Kali" iz Jordana sva izdanja bila su na engleskom jeziku, no broj objavljen u lipnju objavljen je i na arapskom jeziku, što su čitatelji diljem svijeta pozdravili kao povijesni iskorak za LGBT prava.

Osnivač časopisa, Khalid Abdel-Hadi, o tome je pričao u razgovoru za libanonski portal Raseef 22.

"Kad sam pokrenuo časopis trudio sam se da to ostane nezamijećeno u jordanskom društvu jer sam se bojao reakcije. Odlučili smo to promijeniti nakon što su brojne gej osobe, koje razumiju samo arapski, od nas tražile i takvo izdanje", rekao je odgovarajući na pitanje zašto je tako dugo časopis objavljivan samo na engleskom jeziku.

Članak je postao viralan u arapskom svijetu, a uslijedili su brojni gnjevni komentari, upravo reakcija kakve se Abdel-Hadi i bojao. U medijima se pisalo kako časopis "provocira javnost", te kako je riječ o "nametanju stavova uvezenih iz inozemstva". Također su ih optužili kako časopis financiraju zapadnjačke zemlje kako bi "uveli homoseksualnost među ljude s Bliskog istoka".

U izjavi za GayStarNews, iz časopisa "MyKali" su poručili kako ne namjeravaju objavljivati tiskano izdanje ili ga formalno registrirati u Jordanu, te su odbacili insinuacije kako ih financiraju ili podržavaju inozemne vlade.

"Cilj časopisa nikad nije bio potkopavanje tradicije ili kulture jordanskog društva niti širenje homoseksualnosti kako neki tvrde. U našem online časopisu samo vjerujemo u slobodu govora koju kao neformalni kolektiv širimo na internetu i dijelimo s onima koji svojevoljno čitaju naše članke. Jordanska LGBTQ zajednica oduvijek je bila sastavnim dijelom ovog društva. To nije nikakav uvoz iz inozemstva i nije mu namjera poniziti jordanske tradicije", poručili su.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.