Potaknuti pričom crol.hr-a o homofobiji u HAK-u i nepoštivanju životnog partnerstva kao obiteljske zajednice u njihovoj usluzi obiteljskog članstva, ORYX Grupa odlučila se na hvalevrijedan potez i našim čitateljicama iz priče pokloniti jednogodišnje besplatno članstvo. Predsjednik uprave, Ivan Zubak, našim se čitateljicama osobno obratio u pismu koje je danas pristiglo na redakcijski mejl.

"Poštovane dame,

Prije nekoliko dana, posredstvom kolega s posla, upoznat sam s neugodnom situacijom s kojom ste se nažalost nedavno susrele prilikom pokušaja da osigurate prava vezana uz usluge pomoći na cesti koju pruža jedan od naših konkurenata.

Misija ORYX Grupe započinje riječima: 'Mi u ORYX-u vjerujemo da svaka osoba zaslužuje priliku postati vrhunskim vozačem i uvijek uživati u vožnji'. Vaša situacija pomogla nam je da i sami shvatimo koliko je važan naglasak na dijelu 'svaka osoba'. To podrazumijeva da nema prostora niti seksualnoj, spolnoj, rasnoj, vjerskoj, starosnoj ili bilo kojoj drugoj vrsti diskriminacije.

Za nas u ORYX-u, životno partnerstvo je zajednica obiteljskog života.

Ne mogu se ispričati u ime naših konkurenata, ali mogu vam ponuditi da usluge pomoći na cesti od sada koristite u aranžmanu ORYX Asistencije. Nudimo vam dva potpuno besplatna članstva 'ORYX Asistencija Classic' za prvu godinu korištenja", ističe Ivan Zubak, predsjednik uprave ORYX Grupe, u pismu koje smo zamoljene proslijediti čitateljicama koje su za crol.hr progovorile o HAK-ovoj homofobiji.

Kako ističu iz promocije ORYX-a, na ovaj potez ih je potaknuo dojam nakon pročitanog članka na crol.hr, te napominju kako "ne tražimo nikakav PR ili slično vezano uz ovo, već smo samo htjeli barem malo pomoći u ispravljanju nepravde, te pokazati kako nismo svi isti".

Priča o homofobiji u HAK-u koju smo objavili prošlog mjeseca izazvala je veliku reakciju i naših čitatelja i čitateljica, kao i snažnu reakciju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, koja je pokrenula i antidiskriminacijski postupak tražeći od HAK-a službeno pojašnjenje.

Podsjećamo, kako bi razveselila svoju suprugu i ostvarila uštede za obiteljski budžet, naša je čitateljica, kao višegodišnja članica HAK-a, odlučila iskoristiti pogodnost obiteljskog članstva, međutim naišla je na, u najmanju ruku, neugodno iznenađenje. Naime, nakon što je krenula upisivati potrebne podatke svoje životne partnerice na kompjutorskom ekranu joj se pojavila HAK-ova obavijest: "Supružnici moraju biti različitih spolova".

Bitno je napomenuti i kako ova obavijest nije na HAK-ovoj stranici "zaostala" iz razdoblja prije donošenja Zakona o životnom partnerstvu, jer mogućnost obiteljskog članstva uvode od lipnja 2015., dakle gotovo godinu dana od stupanja zakona na snagu.

Odgovore na pitanja zašto HAK ne prihvaća životno partnerstvo kao obitelj i sva prava koja proizlaze iz životnog partnerstva osoba istog spola, zamolbu da nam to objasne, te planiraju li ispraviti tu grešku i ukloniti obavijesti kako "supružnici moraju biti različitih spolova" i eventualno se ispričati svojim LGBT članovima, iz HAK-a nismo dobili ni nakon puna četiri tjedna, nakon čega smo odlučili objaviti priču bez njihove reakcije, a izostanak iste dovoljno govori sama za sebe.

Ovaj sjajan potez ORYX Grupe vraća nam vjeru u to kako u hrvatskom poslovnom sektoru postoje oni koji upravo čovjeka stavljaju na prvo mjesto. Možemo samo poručiti - svaka čast ORYX!

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.