"Slučaj HAK" o kojem smo pisali u srpnju, još uvijek nije dobio epilog. Podsjetimo, kad su naše čitateljice, inače u životnom partnerstvu, htjele kupiti obiteljsko članstvo, prilikom unosa podataka dočekala ih je poruka da "supružnici moraju biti različitih spolova".

Umjesto da im je HAK, kao i svim ostalim članovima koji su u obiteljskoj zajednici, omogućio obiteljsko članstvo po cijeni od 266 kuna, mogle su odabrati samo pojedinačno članstvo za koje je najmanja cijena 200 kuna po osobi.

Spomenimo i kako ova obavijest nije na HAK-ovoj stranici "zaostala" iz razdoblja prije donošenja Zakona o životnom partnerstvu, jer mogućnost obiteljskog članstva uvode od lipnja 2015., dakle gotovo godinu dana od stupanja zakona na snagu.

Dodajmo i kako HAK puna četiri tjedna nije odgovarao na naše upite.

Interesna udruga građana koja može definirati obitelj

Na priču je odmah reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je pokrenula antidiskriminacijski postupak. Od nadležnih tijela HAK-a zatražila je pismeno očitovanje o stvarnoj praksi koju ima u pogledu pristupa uslugama koje pruža, a HAK je imao obvezu očitovati se o upitu Pravobraniteljice u roku od 30 dana.

No, HAK nije zaprimio inicijalni dopis, pa je 22. kolovoza iz ureda Pravobraniteljice poslan novi u kojem je HAK-u skrenuta pažnja na članak 2. i članak 3. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola (NN 92/14) koji životno partnerstvo definiraju kao zajednicu obiteljskog života.

U okviru navedenog postupka pravobraniteljica je zatražila od HAK-a da se očituje o svojoj poslovnoj politici koja se odnosi na uvjete pristupa Obiteljskom članstvu te je iz dostavljenog očitovanja utvrdila kako HAK smatra da kao interesna udruga građana imaju pravo autonomno utvrditi definiciju obitelji koja predstavlja polazište za utvrđivanje mogućnosti pristupa pojedinca Obiteljskom članstvu.

Životni partneri i partnerice u nepovoljnijem položaju

U dopisu koji je Crol.hr dobio od pravobraniteljice Ljubičić stoji kako je uvidom u internetsku stranicu HAK-a utvrdila kako prema pravilima Obiteljskog članstva obiteljsku zajednicu u smislu učlanjivanja u HAK čine bračni i izvanbračni drugovi, ali ne i životni partneri i neformalni životni partneri.

hu
Izvadak iz pravila obiteljskog članstva u HAK-u

Nadalje, iz ranije spomenutog očitovanja HAK-a proizlazi da isti namjerava ustrajati na postojećoj praksi utemeljenoj na dubokom nerazumijevanju načela ravnopravnosti spolova. Pravobraniteljica je upozorila da su onemogućivši životnim partnerima i neformalnim životnim partnerima pristup Obiteljskom članstvu navedenu skupinu građana stavili u nepovoljniji položaj u odnosu na bračne i izvanbračne drugove, odnosno osobe heteroseksualne orijentacije.

U tom smislu pravobraniteljica je HAK-u uputila preporuku da preinače uvjete za pristup Obiteljskom članstvu na način da će iste omogućiti životnim partnerima i neformalnim životnim partnerima na jednak način i pod jednakim uvjetima kao i bračnim i izvanbračnim drugovima, sve kako bi uklonili postojeću diskriminatornu praksu.

O mjerama i radnjama koje planiraju poduzeti u skladu s izdanim upozorenjem i preporukom, HAK je dužan obavijestiti pravobraniteljicu u zakonskom roku od 30 dana.

Reakcija konkurenata

U međuvremenu je, osim od pravobraniteljice Višnje Ljubičić, pristigla i reakcija ORYX Grupe koja je, potaknuta pričom Crol.hr-a o homofobiji u HAK-u i nepoštivanju životnog partnerstva kao obiteljske zajednice u njihovoj usluzi obiteljskog članstva odlučila našim čitateljicama pokloniti jednogodišnje besplatno članstvo.

Pismom im se obratio predsjednik uprave, Ivan Zubak, koji je, među ostalim poručio:

"Ne mogu se ispričati u ime naših konkurenata, ali mogu vam ponuditi da usluge pomoći na cesti od sada koristite u aranžmanu ORYX Asistencije. Nudimo vam dva potpuno besplatna članstva 'ORYX Asistencija Classic' za prvu godinu korištenja.

"Misija ORYX Grupe započinje riječima: 'Mi u ORYX-u vjerujemo da svaka osoba zaslužuje priliku postati vrhunskim vozačem i uvijek uživati u vožnji'. Vaša situacija pomogla nam je da i sami shvatimo koliko je važan naglasak na dijelu 'svaka osoba'. To podrazumijeva da nema prostora niti seksualnoj, spolnoj, rasnoj, vjerskoj, starosnoj ili bilo kojoj drugoj vrsti diskriminacije".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Komentari  

+1 # ired 2016-10-14 11:08
Ajmo SVI u oryx ...sad mi je drago da se nisam, 20 godina,od kad imam vozacki i auto (ne jedan),nikad uclanila u HAK...nebudu oni moje peneze vidli ...nikad NIKAD....predos jecala sam da su "cudni"..:-)
Odgovori | Report to administrator
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.