U Zagrebu će se od 14. do 16. listopada održati QueerSport Weekend, sportsko-aktivistički i zabavni događaj koji organizira qSPORT iz Zagreba u suradnji sa sestrinskom udrugom Queer Sport Split. Osim zagrebačkih sportskih ekipa iz raznih sportova, na sudjelovat će i sportašice te sportaši iz Beograda, Splita, Rijeke i Osijeka.

Organizatori su se ove godine po prvi put pridružili mreži FARE u provedbi tjedana akcije Football People. FARE je organizacija koja povezuje pojedince, neformalne grupe i organizacije u cilju borbe protiv rasizma, homo/bi/transfobije, seksizma i drugih oblika diskriminacije te koristi nogomet kao sredstvo za poticanje društvenih promjena.

A evo što su sve queer sportovci najavili:

Borbeni početak vikenda

Na QueerSport Weekendu se ove godine možete okušati u badmintonu, plivanju, plesnom tečaju (ples u paru), ženskom nogometu, ženskoj košarci, sustavu samoobrane Krav Maga, kao i u ležernijoj igri graničara. Osim praktičnog sportskog dijela, organizira se predstavljanje inicijativa te diskusija o sportu, odnosno panel u kojem će ove godine raspravljati o diskriminaciji u nogometu i ostalim sportovima te o tome kako stvoriti tolerantno, sigurno i uključivo sportsko okruženje. Navečer je tu neizbježni Queer Sport Party.

Čeka vas, dakle, vikend koji nudi sport i zabavu na aktivistički način. Osim samog sporta, cilj je razmjena iskustava, jačanje LGBTIQ zajednice, regionalno povezivanje LGBTIQ sportskih inicijativa, povezivanje s gay-friendly organizacijama, propitkivanje dominantnog obrasca sporta, upoznavanje, druženje i rekreacija.

QueerSport Weekend se otvara borbeno! U petak, 14 listopada, u 19:30, na repertoaru je trening vještine Krav Maga - modernog sustava samoobrane. Dođite na pokazni trening u Jačaonu (Medika)na kojem ćete naučiti kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu sukoba, ali i kako steći samopouzdanje, kondiciju i formu. Nakon prošlogodišnje izvrsne i dinamične radionice (na kojoj nije nedostajalo ni smijeha), preporučamo da dođete i uz spretnu voditeljicu saznate načine kako da se osjećate sigurno i sačuvate svoj prostor.

Subotnje jutro započet će s najposjećenijom aktivnošću - tradicionalnim brunchem. Okupljanje je u 10 sati u LGBT centru (Petrinjska 27) gdje će vas dočekati doručak i delicije koje pripremaju složne ruke qSPORT-a. Nakon kratkog druženja uz kavu, čaj i fini zalogaj, u 11 sati započet će predstavljanja LGBTIQ sportskih inicijativa i aktivnosti (plivanje, badminton, ples za sve, biciqla, ljetne aktivnosti, priroda i društvo, ženska košarka, ženski nogomet, FemSlam Beograd, Krav Maga, Kvir kolektiv, Bijeli anđeli, Amazonas).

Kako izgleda kada djevojke igraju nogomet?

Dođite na upoznavanje gošći i gostiju iz inozemstva jer ćemo razgovarati o iskustvima u LGBTI/queer sportu, o tome koje su sličnosti, a koje razlike u regiji, zašto su potrebni sportovi za LGBTIQ osobe, o turnirima, diskriminaciji unutar sporta te o aktivizmu unutar LGBTI/queer sporta. Prilika je to da se Beograd, Split, Zagreb i drugi gradovi povežu i pričaju o inicijativama i sportovima.

Sat vremena nakon toga slijedi će panel-diskusija na kojem će se raspravljati o pitanjima diskriminacije i neravnopravnosti u nogometu koji se prije svega percipira kao "muški" sport u kojem se "vrte pare". Također, često svjedočimo homo/bi/transfobnim, nacionalističkim i rasističkim incidentima u nogometu. Razgovarat će se o mogućnostima postizanja većeg stupnja tolerancije, jednakosti i uključivosti u nogometu i ostalim sportovima te o idejama za suradnju između LGBTIQ i ostalih sportskih organizacija u regiji. Bit će prikazan kratki film o ženskom nogometnom klubu u Bosni i Hercegovini - "Volim SFK", koji je režirala Ada Sokolović.

Vidjet ćemo kako izgleda kada djevojke igraju nogomet, a pritom su različitih nacionalnosti, bez osnovnih financijskih uvjeta i dolaze iz konzervativne sredine. Film se bavi ženskim nogometnim klubom SFK 2000, višestrukim prvakom BiH.

Nakon druženja i rasprava, slijedi subotnje sportsko poslijepodne. U 15 sati počet će međunarodni košarkaški turnir na kojem će snage odmjeriti košarkašice iz Beograda i Zagreba. Od 16:30 mahat će se reketima na neformalnom badmintonskom miniturniru koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu, a dobrodošli su svi bez obzira na predznanje. Dođite probati kakav vam je servis i koliko možete skakati po terenu.

Od 17 sati rasplešite se na plesnom tečaju "Ples za sve" (Plesna škola Royale, Radnička 1a). Dođite sami, u paru ili kojoj god kombinaciji. Garantirano ćete se zaraziti plesom u kojem vi birate tko vodi, a tko prati.

Siguran prostor za sve

Za opuštanje mišića nakon sportskih aktivnosti u subotu navečer slijedi Queer Sport Party u HotPotu. Program qSPORT-a počinje u 22 sata, a atmosferu nabrijava DJ Gorão uz već prepoznatljiv program "Happy music for gay times". Od 22:30 do 23 sata kreće mini-radionica "Po' ure voguea" na kojoj ćete moći naučiti jednostavnu koreografiju na Madonninu pjesmu "Vogue". Upad je slobodan do 23 sata.

Nakon tulumarenja, u nedjeljno jutro u 11 sati čeka nas međunarodni ženski nogometni turnir gdje će terenom naganjati loptu igračice iz Zagreba, Beograda i Splita. Od 12 sati održat će se i plivački trening. Bilo da odaberete početnu ili naprednu grupu, čekaju vas trenerice uz koje se osjećate kao riba u vodi. Novitet na sportskom vikendu je neformalna zabavna sportska aktivnost – stari dobar graničar (iliti između dvije vatre) koji će se igrati od 15 sati na Jarunu na Otoku hrvatske mladeži, no održavanje ovisi o vremenskim prilikama.

Bilo da ste u ormaru, tek ste iskoračili ili ste već veselo vani, navratite; aktivnosti su namijenjene svima. Naša platforma temelji se na pružanju sigurnog prostora za sve, a sudjelovanje u većini aktivnosti je besplatno.

Želite li sudjelovati u nekoj od navedenih aktivnosti, prijavite se jer je broj za neke sportove ograničen, a cilj organizatora je osigurati što kvalitetniju izvedbu aktivnosti i što učinkovitije informiranje o lokacijama i potrebnoj opremi.

Za program i prijave posjetite stranicu qSPORT-a, a trebate li dodatne informacije, pišite na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.