"Jesu li Vam osobe suprotnog spola odbojne?" jedno je od pitanja koje se još uvijek nalazi u psihotestu u sklopu medicinskog pregleda za upis u autoškolu. Izdala ga je nakladnička kuća Slap, a izdavačka prava originalno su glasila na američku tvrtku The Psychological Corporation, i to iz 1947. godine.

Na to nas je podsjetila čitateljica koja se pita na što točno navodi ovo pitanje jer ako je netko homoseksualan i tu zaokruži "Da", znači li to da bi trebao na dodatno razmatranje?

Pokušali smo dobiti pojašnjenje ovog pitanja od Hrvatske psihološke komore koja je nadležna za sve psihotestove, pa i za autoškole.

Sukladno Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozača (Narodne novine, broj 137/15), članku 8. Hrvatska psihološka komora (HPK) propisuje izgled i sadržaj psihologijskog testiranja kojim se dokazuje da vozač ili kandidat za vozača posjeduje propisane kognitivne sposobnosti, osobine ličnosti i ostale psihičke sposobnosti za sigurno upravljanje vozilom.

o

Iako pitanje na prvu zvuči homofobno, ne mora to biti

Rečeno nam je da je pitanje proslijeđeno stručnim službama. Premda je prošlo 10 dana, odgovor na jedno jedino pitanje još nije stigao.

Ugledna psihologinja Mirjana Nazor pojasnila nam je kako pitanje, iako na prvu zvuči homofobno, ne mora to biti.

"Ne čudi me pitanje, jer je to pitanje iz testa ličnosti, a ta pitanja, iako na prvu zvuče provokativno i čudno, zapravo za cilj imaju otkriti postoji li u vama neka devijacija. Primjerice, u testu ličnosti postoji pitanje 'Uživate li mučiti životinje?'. Drugi cilj je utvrditi lažete li, odnosno može li vam se vjerovati, pa se u testu ponavljaju pitanja, koja djeluju čudno, ali zapravo žele otkriti jeste li u prethodnim odgovorima bili iskreni", pojasnila je Nazor.

Nije joj jasno zašto "stručnim službama"' u Hrvatskoj psihološkoj komori treba 10 dana da odgovore na ovo pitanje, jer kako kaže, a mi se slažemo, elementarna pristojnost, kao i profesionalnost zahtijevaju odgovor.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.