Tragom pitanja čitateljice o pitanju na psihotestu u sklopu medicinskog pregleda za upis u autoškolu koje glasi "Jesu li Vam osobe suprotnog spola odbojne?", nakon dva tjedna stigao je i odgovor iz Hrvatske psihološke komore.

Sukladno Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozača (Narodne novine, broj 137/15), članku 8. Hrvatska psihološka komora (HPK) propisuje izgled i sadržaj psihologijskog testiranja kojim se dokazuje da vozač ili kandidat za vozača posjeduje propisane kognitivne sposobnosti, osobine ličnosti i ostale psihičke sposobnosti za sigurno upravljanje vozilom.

"Spominjani Inventar namijenjen je zahvaćanju psihosomatskih tegoba. Mi smo upoznati s citiranom česticom. Konzultirajući se s doc. dr. sc. Goranom Arbanasom, predsjednikom Udruge seksualnih terapeuta Republike Hrvatske, čestica je zadržana jer ne pripada u sklop nikakve M-F skale, odnosno evaluacija vezanih uz taj problem. Ovaj Inventar je globalno prihvaćen kao regularni postupak za psihosomatiku, i osobno mi nije poznato ništa što bi bilo tako kvalitetno", stoji u odgovoru predsjednika Hrvatske psihološke komore, Hrvoja Gligore koji dalje pojašnjava:

"Činjenica je da psiholog slobodno odabire instrumente za procjenu psihosomatike jer ih ima različitih, a navedeni instrument, iako je star, vrlo dobro detektira psihosomatske tegobe. Dodatno naglašavamo da ne postoji niti jedno psihodijagnostičko sredstvo namijenjeno prepoznavanju seksualne orijentacije ispitanika".

Podsjetimo, psihotest je izdala nakladnička kuća Slap, a izdavačka prava originalno su glasila na američku tvrtku The Psychological Corporation iz 1947. godine.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.