Za brojne osobe različite seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno razumijevanja u njihovim obiteljima. Istraživanje pokazuje da 53 posto očeva i 36 posto majki LGBTIQ osoba ne zna seksualnu orijentaciju svojeg djeteta. A takvoj je djeci najteže baš u doba blagdana.

Podatak je to koji su na konferenciji za medije u petak iznijele Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka Lori i Trans Aid Hrvatska, predstavljajući kampanju "Sve što želimo za blagdane je ljubav svima".

Riječ je o internetskoj platformi Sretno.eu, putem koje se mogu odabrati gotove ili kreirati osobne blagdanske čestitke. Njezin rad demonstrirao je programski koordinator Zagreb Pridea Marko Jurčić, poslavši prvu blagdansku čestitku s dobrim željama ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nadi Murganić, poručivši pritom:

"Protiv tužnih statistika koje govore o neprihvaćanju, isključenosti i izdvojenosti, ružnih poruka koje nas prate i prijetnji oduzimanjem stečenih prava, odlučili smo se boriti suprotnim osjećajima - ljubavlju i dobrim željama. Sve što nam treba za malo bolji svijet je malo više ljubavi. Slobodno je podijelite s drugima, neće vam je ponestati, i pomognite nam da svima učinimo blagdane ljepšima, čestitku po čestitku."

Kampanju prate i videospotovi koji prikazuju tri obitelji s LGBTIQ članovima, a koji za blagdane žele ljubav svima, uz dodatnu želju da ih obitelji vole baš takvima kakvi jesu.

Upravo su neposredna traumatična iskustva LGBTIQ osoba u Hrvatskoj za vrijeme blagdana nadahnula provođenje kampanje Sretno.eu, kad se LGBTIQ zajednica osjeća posebno usamljeno i otuđeno. Naime, za brojne osobe različite seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno razumijevanja u njihovim obiteljima. Istraživanje pokazuje da 53 posto očeva i 36 posto majki LGBTIQ osoba ne zna seksualnu orijentaciju svojeg djeteta*.

U duhu načela "ljubav se ljubavlju vraća", predstavnici LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj odlučili su za blagdane, vrijeme ljubavi i mirenja, ponuditi svim ljudima dobre volje odašiljač dobrih želja, prihvaćanja i sreće. Tako je nastala stranica–platforma koja korisnicima nudi velik broj već spremnih digitalnih blagdanskih čestitki koje se mogu poslati mailom ili podijeliti na društvenim mrežama, a korisnici mogu kreirati i vlastite čestitke.

"Platforma će nakon blagdana prerasti u riznicu raznih vrsta čestitki, od onih za Valentinovo i rođendane, do onih za čestitanje registriranog partnerstva ili dobivanja djeteta", najavio je Jurčić.

Posjetite sretno.eu i podijelite ljubav za blagdane!

* Iz istraživanja Brutalna stvarnost: Istraživanje o nasilju, diskriminaciji i zločinu iz mržnje protiv LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj, N=690, proveli Zagreb Pride, LORI, Domino i Queer Split, 2013. godine.

stvarnost LGBTIQ osoba

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.