Nakladništvo slikovnica koje oslikavaju dugine obitelji u proteklih nekoliko godina u svijetu doživljava procvat. "A family is a family is a family", "Mommy, mama and me", "Daddy, papa and me", "My dads are so embarrasing" samo su neki od naslova koji afirmativno prikazuju dugine obitelji. U Hrvatskoj, ipak, dugine obitelji gotovo da i nisu prikazane u slikovnicama, ali nekoliko iznimaka ipak ima.

Djeci su slikovnice prvi doticaj s knjigom, a preko njih upoznaju svijet, društvo, prirodu, obitelj, godišnja doba, životinje, slova, brojeve…, a prvi doživljaji svijeta izvan okvira vlastitog doma ili kvarta, upravo su slikovnice, stoga je njihova važnost u u odgoju i obrazovanju djece neupitna.

No, idu li ukorak s društvenim promjenama kad su posrijedi istospolne obitelji? Djeca će već u veoma ranoj dobi shvatiti da nisu sve obitelji kao njihova, da postoje različiti oblici obitelji, a u tomu im mogu pomoći upravo slikovnice, ali ne samo njima već i roditeljima koji tako lakše svojoj djeci mogu objasniti raznolikost obitelji.

Za djecu koja pak odrastaju u duginim obiteljima, afirmativne slikovnice izuzetno su važne jer omogućavaju identifikaciju i povećavaju vidljivost. U Hrvatskoj dugine obitelji gotovo da i nisu prikazane u slikovnicama. Nekoliko iznimaka ipak ima:

SVE JE TO OBITELJ! (ArTresor naklada)

sve je to obitelj

Riječ je o edukativnoj i zabavnoj knjizi pomoću koje se djeci može opisati i objasniti kakvih sve obitelji ima i kako se živi u njima, a opisane su i dugine obitelji. Autorica teksta Alexandra Maxeiner i ilustratorica Anke Kuhl za ovu slikovnicu dobile su najugledniju njemačku nagradu za književnost za djecu i mlade Deutscher Jugendliteraturpreis. Slikovnicu su pratili senzacionalistički medijski napisi poput "Prva hrvatska gej slikovnica".

KNJIGA O OBITELJI (Adopta)

knjiga o obitelji

Slikovnica predstavlja toplu priču o različitim obiteljskim strukturama (uključene su i dugine obitelji) koja dopadljivim ilustracijama i zanimljivim tekstom prikazuje koliko su različite obitelji različite, a koliko su zapravo jednake u svojoj ljubavi i privrženosti. Udruga Adopta, primarno fokusirana na unapređenje procesa posvajanja u RH, kroz svoje aktivnosti i izdanja također pokazuje iznimnu osjetljivost prema ostalim "drugačijim" obiteljima.

NAŠE OBITELJI (Udruga RODA)

naše obitelji

Autori slikovnice su Roda i Igubuka d.o.o. koju čini autorski dvojac Guljašević-Kuman. Recentno izdanje popratio je i edukativni animirani film, koji bi se, prema najavama, trebao prikazati i na HTV-u. Slikovnica (i crtić) prate zaigranog leptira Srećka koji otkriva raznolikost obitelji, pa tako nailazi na obitelji sa dvije mame ili dva tate. Slikovnica je nastala u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, koje Udruga Roda provodi s još nekoliko udruga civilnog društva.

Podsjetimo i kako o svojim obiteljima razmišljaju neka od djece koju podižu istospolni parovi:

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.