Nakladništvo slikovnica koje oslikavaju dugine obitelji u proteklih nekoliko godina u svijetu doživljava procvat. "A family is a family is a family", "Mommy, mama and me", "Daddy, papa and me", "My dads are so embarrasing" samo su neki od naslova koji afirmativno prikazuju dugine obitelji. U Hrvatskoj, ipak, dugine obitelji gotovo da i nisu prikazane u slikovnicama, ali nekoliko iznimaka ipak ima.

Djeci su slikovnice prvi doticaj s knjigom, a preko njih upoznaju svijet, društvo, prirodu, obitelj, godišnja doba, životinje, slova, brojeve…, a prvi doživljaji svijeta izvan okvira vlastitog doma ili kvarta, upravo su slikovnice, stoga je njihova važnost u u odgoju i obrazovanju djece neupitna.

No, idu li ukorak s društvenim promjenama kad su posrijedi istospolne obitelji? Djeca će već u veoma ranoj dobi shvatiti da nisu sve obitelji kao njihova, da postoje različiti oblici obitelji, a u tomu im mogu pomoći upravo slikovnice, ali ne samo njima već i roditeljima koji tako lakše svojoj djeci mogu objasniti raznolikost obitelji.

Za djecu koja pak odrastaju u duginim obiteljima, afirmativne slikovnice izuzetno su važne jer omogućavaju identifikaciju i povećavaju vidljivost. U Hrvatskoj dugine obitelji gotovo da i nisu prikazane u slikovnicama. Nekoliko iznimaka ipak ima:

SVE JE TO OBITELJ! (ArTresor naklada)

sve je to obitelj

Riječ je o edukativnoj i zabavnoj knjizi pomoću koje se djeci može opisati i objasniti kakvih sve obitelji ima i kako se živi u njima, a opisane su i dugine obitelji. Autorica teksta Alexandra Maxeiner i ilustratorica Anke Kuhl za ovu slikovnicu dobile su najugledniju njemačku nagradu za književnost za djecu i mlade Deutscher Jugendliteraturpreis. Slikovnicu su pratili senzacionalistički medijski napisi poput "Prva hrvatska gej slikovnica".

KNJIGA O OBITELJI (Adopta)

knjiga o obitelji

Slikovnica predstavlja toplu priču o različitim obiteljskim strukturama (uključene su i dugine obitelji) koja dopadljivim ilustracijama i zanimljivim tekstom prikazuje koliko su različite obitelji različite, a koliko su zapravo jednake u svojoj ljubavi i privrženosti. Udruga Adopta, primarno fokusirana na unapređenje procesa posvajanja u RH, kroz svoje aktivnosti i izdanja također pokazuje iznimnu osjetljivost prema ostalim "drugačijim" obiteljima.

NAŠE OBITELJI (Udruga RODA)

naše obitelji

Autori slikovnice su Roda i Igubuka d.o.o. koju čini autorski dvojac Guljašević-Kuman. Recentno izdanje popratio je i edukativni animirani film, koji bi se, prema najavama, trebao prikazati i na HTV-u. Slikovnica (i crtić) prate zaigranog leptira Srećka koji otkriva raznolikost obitelji, pa tako nailazi na obitelji sa dvije mame ili dva tate. Slikovnica je nastala u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, koje Udruga Roda provodi s još nekoliko udruga civilnog društva.

Podsjetimo i kako o svojim obiteljima razmišljaju neka od djece koju podižu istospolni parovi:

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.