Upoznali su se davne 1962. i otad su bili nerazdvojni. Robert Huskey i Jack Zawadski dočekali su i bračnu jednakost te se vjenčali, a umjesto mirne i sigurne starosti dočekali su poniženje: Huskey se razbolio i umro, a pogrebno poduzeće u Mississippiju nije ga htjelo pokopati "jer ne posluju s takvom vrstom ljudi".

Ipak, pogrebno poduzeće Picayune nije napravilo ništa protuzakonito jer ta američka savezna država spada u većinu koje nemaju zakone koji bi njihove građane izričito štitili od diskriminacije temeljem spolne orijentacije i rodnog identiteta na radnim mjestima, u području stanovanja, smještaja i u školama.

Jack Zawadski koji se, shrvan tugom zbog gubitka životnog partnera, morao suočiti sa šokom odbijanja njegove sahrane, to je osjetio na vlastitoj koži. Priča je krenula kad je 86-godišnji Robert Huskey u svibnju 2016. godine preminuo od posljedica srčane bolesti. Zawadskijev nećak John Gaspari otišao je u pogrebno poduzeće Picayune te dogovorio da će oni preuzeti tijelo iz staračkog doma u kojem je Huskey proveo zadnje dane života.

Bob je bio moj život, nisam mogao vjerovati da bi nam netko mogao napraviti takvo što

Picayune je bio jedini u okrugu koji je mogao kremirati tijelo pokojnika, bio je u blizini, a postojala je i mogućnost organizacije karmina, pa se sve skupa činilo kao najbolja opcija. No, kad je taj dan došao, u Picayuneu su iz njegovih osobnih dokumenata otkrili kako je pokojnik bio gej, u braku sa Zawadskijem.

"Osjećao sam se kao da mi je netko izbio sav zrak iz pluća. Bob je bio moj život i uvijek smo se osjećali dobrodošlima u ovoj zajednici. I onda, u trenutku takvog bola i gubitka, nisam mogao vjerovati da bi netko napravio takvo što meni, nama, Bobu. Nitko ne bi trebao doživjeti to što smo mi morali proći", rekao je Jack Zawadski u izjavi povodom podizanja tužbe protiv pogrebnog poduzeća Picayune. Tužbu je u utorak podnijela organizacija Lambda Legal.

Kako starački dom u kojem je preminuo Robert Huskey nema mrtvačnicu, obitelj se morala snaći i pronaći drugo pogrebno poduzeće koje je moglo preuzeti tijelo, i potom još jedno – udaljeno 144 kilometra – koje ga je moglo kremirati, piše Vox. Zbog udaljenosti nisu mogli upriličiti ni karmine.

husky_zawadski
Stara fotografija Roberta Huskeya (lijevo) i Jacka Zawadskog (Foto: Lambda Legal)

Zawadski sad uz pomoć organizacije Lambda Legal tuži pogrebno poduzeće Picayune, skupa s njegovom tvrtkom-vlasnicom, Brewer Funeral Services, za kršenje ugovora, namjerno nanošenje emocionalne boli i pogrešno predstavljanje. Iz Picayunea su odbili išta komentirati za medije jer, kažu, tako im je savjetovao odvjetnik.

"Obeščastili su mog partnera"

Pravnica Lambde Legal, Beth Littrell za NBC News je kazala kako se ne smije dozvoliti da se ovakvo što ponovi. Njezino mišljenje dijeli i Rob Hill, šef podružnice organizacije Human Rights Campaign u Mississippiju:

"Sve građanke i građani Mississippija, bez obzira tko su i koga vole, zaslužuju poštovanje. Nastavit ćemo se boriti za proširenu zaštitu LGBTQ građana kako bi se ovakva beskrupolozna diskriminacija ubuduće spriječila", rekao je.

U Mississippiju je na snazi Zakon o građanskim pravima iz 1964. koji trenutačno brani diskriminaciju temeljem rase, boje kože, vjere ili porijekla, a u utorak, na sâm dan podnošenja tužbe, u senat je poslan prijedlog Zakona o jednakosti koji obuhvaća zaštitu LGBT osoba.

Za poniženog Jacka Zawadskog to je slaba utjeha, no daje nadu brojnim drugim obiteljima koje se, nadamo se, neće naći u takvim situacijama.

"Znao sam da će Bob umrijeti, ali nisam znao da će ga zanijekati", kazao je, ne mogavši suspregnuti suze.

"Obeščastili su mog partnera. Promjena zakona će mu, nadam se, vratiti barem malo časti", kaže na kraju potresnog videa Jack Zawadski.

Just imagine: your personal grow journals and all your notes will be gathered in one place along with personal blogs, messages, and comments of other marijuana growers. Wouldn't that be great?

This new platform will give you three major benefits:

First, it will save your time. You will no longer need to spend hours and days surfing the Internet in search of helpful information and advice from experienced weed growers. You can read the reports of other cannabis growers, leave your comments, and follow the cultivators you like the most.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.