U subotu su se u Multimedijalnom institutu MaMa u sklopu Mjeseca ponosa održale "Mame u MaMi", tribina na kojoj roditelji/ce LGBTIQ djece dijele svoje priče i iskustva.

Odaziv publike bio je velik, što upućuje na to da je događaj već postao svojevrstan brend u zajednici. Sudjelovalo je devet roditelja, od toga sedam majki i dvojica očeva. Treba napomenuti da su već treću godinu zaredom na tribini bili prisutni i roditelji transrodne djece.

Tribinu je otvorio moderator Ivan Maričić svojim coming outom, na koji je publika reagirala pljeskom. Nakon toga pušten je video iz serije Please like me u kojem glavni lik uvježbava izlazak "iz ormara".

Roditelji su prvo podijelili kako su saznali da im je dijete drugačije spolne/rodne orijentacije. Svi prisutni su to saznali iz prve ruke, odnosno iz razgovora sa svojom djecom, iako su neki roditelji sumnjali i puno prije nego im je dijete reklo.

Roditelji aktivisti

Reagirali su pozitivno i prihvatili identitete svoje djece, žaleći jedino što nisu saznali ranije i bili podrška svojoj djeci. Roditelji transrodne žene ispričali su kako su, kad im je sin bio u srednjoj školi, pronalazili ženske perike i odjeću zbog čega su mislili da im je sin gej, dok im naposljetku na obiteljskom sastanku nije rekla da je transrodna žena.

Mama transrodnog dječaka ispričala je kako je njezina kćer od ranog djetinjstva odbijala nositi haljine te se igrala samo s dječacima. Nakon razgovora s psihologinjom ustanovilo se da je njezina kćer zapravo transrodni dječak. Sve sumnje, dodala je, nestale su kad joj je sin nakon sata anatomije u školi rekao da ima tijelo djevojčice, a osjeća se kao dečko.

Nije uopće važno jesu li roditelji konzervativni ili ne, već da postoje samo dobri i loši roditelji, a dobri roditelji će uvijek prihvatiti i podržati svoje dijete

Srećom, razrednica i škola su veoma otvoreni prema njezinom sinu te su ga ostali učenici isto prihvatili takvog kakav jest.

Nakon što su im djeca otkrila svoj seksualni/rodni identitet, roditelji su se educirali putem knjiga, filmova, razgovora s drugim LGBT ljudima, angažmana u udrugama. Isto tako, preuzeli su važnu ulogu "roditelja aktivista" te upoznali i educirali svoju širu obitelj i prijatelje o orijentaciji svoje djece.

Roditeljski strahovi uvijek su isti

Okolina je bila više-manje otvorena i prihvaćajuća, iako ima i loših iskustava. Gordana Samardžić, čiji je sin Renato prvi hrvatski gej youtuber, ispričala je kako je njezin poznanik komentirao jedan video njezinog sina i kazavši kako "ne mora te stvari objavljivati tako javno".

Mama transrodnog dječaka prisjetila se kako su poznanici jednom prilikom pozvali sina na izlet, ali su sugerirali da će mu biti lakše ako se obuče kao žensko. Smijeh publike izazvala je priča Eleonore Katić, u javnosti već poznate borkinje za LGBT prava, koja je dodala kako ni vani nije idealno te je ispričala kako je njezin sin Roko, koji godinama živi u Americi, imao situaciju kad je hodao ulicom u New Yorku s dečkom i netko mu je doviknuo "Pederu!", na što su obojica upitali na kojeg točno misli.

mame u mami 17

Većina roditelja aktivna je i po pitanju odlaska na Povorku ponosa te će i ove godine sudjelovati ako obaveze to dozvole. Nadaju se da će se s vremenom okupiti veći broj roditelja kako bi se u Povorci mogao napraviti dio samo za roditelje LGBT djece.

Na pitanje što se roditeljima vrti u glavi nakon što im se dijete auta, većina je roditelja rekla da osjećaju strah za sigurnost svoje djece od strane ljudi koji ne prihvaćaju različitosti te posežu za verbalnim i fizičkim nasiljem.

Ostanak "u ormaru" je najgora opcija

Biserka Zdunić komentirala je kako se ona i njezin muž boje za sigurnost svog sina Nikole koji se bavi aktivizmom i javno istupa u prosvjedima. Roditelji transrodne djece i voditeljica udruge TransParent Sanja Stanojević istaknuli su da trans* osobe doživljavaju veliku stigmu od strane cijelog društva i sustava.

Naglasili su specifične probleme kroz koje prolaze transrodne osobe i njihovi bližnji, od uzimanja hormonalne terapije, teških operacija kojima se podvrgavaju, neizvjesnosti cijelog procesa promjene spola, početka novog života nakon tranzicije, do praktičnih problema kod preuzimanja dokumenata, traženja posla i slično.

Roditelji su se educirali putem knjiga, filmova, razgovora s drugim LGBT ljudima, angažmana u udrugama. Isto tako, preuzeli su važnu ulogu "roditelja aktivista" te upoznali i educirali svoju širu obitelj i prijatelje

Smatraju kako je LGB osobama lakše jer ipak mogu birati tko će znati za njihovu orijentaciju, dok trans* osobe u procesu tranzicije ne mogu sakriti svoj identitet od javnosti. Na pitanje jesu li sretni što su im se djeca autala, svi su se sudionici složili da, iako je to ponekad teško, pogotovo u tradicionalnom društvu poput našeg, apsolutno je potrebno otkriti svoj identitet obitelji jer je ostanak "u ormaru" najgora opcija.

Jedan tata dodao je kako nije uopće važno jesu li roditelji konzervativni ili ne, već da postoje samo dobri i loši roditelji, a dobri roditelji će uvijek prihvatiti i podržati svoje dijete.

U sklopu Zagreb Pridea otvoren je mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. za sve roditelje koji nemaju s kime razgovarati i trebaju podršku drugih roditelja nakon što im je dijete priznalo svoju seksualnu/rodnu orijentaciju. Naglašavaju kako je ovo važna inicijativa jer se mogu javiti i roditelji iz cijele Hrvatske i šire koji ne mogu sudjelovati na događanjima u Zagrebu. U planu je i osnivanje grupe podrške koja bi se održavala jednom do dvaput mjesečno te tako dodatno povezala roditelje. Udruga TransParent već godinu dana nudi podršku roditeljima transrodne djece u obliku radionica i grupa podrške koje se odvijaju svaki mjesec.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.