Poznata agencija za nekretnine Nestpick odabrala je najbolje gradove za LGBT osobe. Uz više-manje očekivanu vodeću desetorku našlo se i nekoliko domaćih iznenađenja.

Akcija u kojoj je odabrano 100 gradova s najaktivnijom gej zajednicom pokrenuta je kako bi se obilježio Mjesec ponosa i 48. obljetnica Stonewalla. Metodologija istraživanja poprilično je razrađena – u LGBT zajednicama 80 zemalja na društvenim mrežama i raznim alatima za anketiranje ocjenjivalo se ima li grad živahnu gej scenu, bogat noćni život i stanovnike otvorena uma.

Gradovi su morali postići najmanje ocjenu 2 u svim trima kategorijama da bi nastavili u sljedeći krug u kojem su promatrane stope zločina iz mržnje. Uz to, u obzir su uzeti i državni zakoni o LGBT osobama, poput prava na brak ili posvajanje.

A najbolje plasirani hrvatski grad je...

Očekivano ili ne, na prvom se mjestu našao Madrid, ovogodišnji domaćin World Pridea. Srebro je odnio Amsterdam, a broncu Toronto. Ostatak prve desetorke čine Tel Aviv, London, Berlin, Brighton, Barcelona, New York i San Francisco.

Zanimljivo je da su španjolski, britanski, nizozemski i kanadski gradovi dobili čiste petice za LGBT prava, dok je Berlin jedini u najboljih deset u toj kategoriji zaslužio trojku. U usporedbi sa Španjolcima, primjerice, koji su ozakonili gej brakove davne 2005., Njemačka je do prije neki dan zakonski dopuštala samo registrirana partnerstva.

No, Bundestag je u petak glasao za bračnu jednakost i posvajanje u LGBT obiteljima, zbog čega bi Berlin zasigurno skočio na ljestvici. K tome, Berlin je pregazio sve druge gradove u pogledu noćnog života – u toj kategoriji njemačka prijestolnica jedina je skupila najbolju ocjenu.

100 najotvorenijih gradova nalazi u četrdesetak različitih država, što čini tek nešto više od petine zemalja svijeta

Ipak, najbolje slijedi u nastavku. Ako kliknete na opciju "full results", a u ruci držite neko vruće piće, odložite ga jer ćete nabasati na nešto najčudnije što ste ikad vidjeli. Naime, listajući stižete do 79. mjesta na kojem se našao najbolje plasirani hrvatski grad… Split.

S ocjenama 2.72 u kategoriji dejtanja, 2.48 za noćni život, 2.48 za otvorenost u gradu, 4.11 za sigurnost i 3 za prava na razini države, dalmatinska metropola nalazi se zadivljujućih 17 mjesta iznad Zagreba. Zagreb je, pak, u istim kategorijama zaradio 2.03, 2.66, 2.09, 1.40 i 3.

U 80% zemalja LGBT prava ne mogu zadovoljiti ni očito manjkave kriterije

Zaista je potpuno bizarno da Zagreb, u kojem se na gotovo dnevnoj bazi mogu naći najrazličitije LGBT aktivnosti, od speed datinga do filmskih projekcija, dobiva lošije ocjene od Splita čiji se noćni život sastoji od prilično rijetkih, raspršenih queer događaja po opskurnim kafićima, dok popodnevna i večernja događanja uključuju radionice uličnog (!) pletenja i igranje društvenih igara.

Sigurnost zaslužuje poseban hihot, s obzirom na generalnu tendenciju ljudi s juga da zabadaju nos u tuđe poslove koja ne zaobilazi nikog tko je iole sumnjiv pa tako, zasigurno, ni queer osobe. Osim, dakako, turista, jedinih LGBT osoba čija seksualnost ne tangira Dalmatince jer ih se ne ionako ne percipira kao ljude, već znakove eura – još bolje ako dva dečka spavaju u istom krevetu – manje posteljine za pranje.

U LGBT zajednicama 80 zemalja na društvenim mrežama i raznim alatima za anketiranje ocjenjivalo se ima li grad živahnu gej scenu, bogat noćni život i stanovnike otvorena uma

Ipak, najviše bi pažnje trebalo posvetiti činjenici da se 100 najotvorenijih gradova nalazi u četrdesetak različitih država, što čini tek nešto više od petine zemalja svijeta.Here are the top of the most popular webcam sites which ranked by a combination of continually updated number of users and many other reasons. You can read there reviews and find the best.

Drugim riječima, dok buržujski procjenjujemo u kojoj je državi lagodnije živjeti, u 80% zemalja svijeta LGBT prava ne mogu zadovoljiti ni očito manjkave kriterije za ljestvicu na kojoj se mogu naći i Poljska, zemlja u kojoj partnerske zajednice LGBT osoba nisu nikako prepoznate pred zakonom, ili Kina koja je dobila ocjenu 1 za državne zakone o LGBT osobama.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.