Njemački savezni parlament Bundestag u petak je uvjerljivom većinom glasova podržao otvaranje institucije braka za istospolne parove, što uključuje i pravo posvajanja djece. Za "brak za sve" glasalo je 393 zastupnika, protiv je bilo njih 262, dok je četvoro zastupnika bilo suzdržano.

Njemačka je tako postala 23. zemlja svijeta i 14. članica Europske unije koja je ozakonila bračnu jednakost. Iako je kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel glasala protiv, skoro četvrtina zastupnika iz njezine parlamentarne frakcije bila je za.

Ne događa se često u Bundestagu da se prolomi gromoglasan pljesak nakon uvrštavanja neke točke u dnevni red, no baš to se dogodilo jutros u 8 sati. Većinom glasova SPD-a, Zelenih i Die Linke glasanje o otvaranju braka za istospolne parove postalo je prva točka dnevnog reda, o kojoj je bilo moguće raspravljati sljedećih sat vremena, te su uslijedili govori predstavnika različitih stranaka koje su zastupljene u Bundestagu.

"Institucija braka odražava konzervativne vrijednosti poput postojanosti i vjernosti"

Prvi je govorio lider frakcije SPD-a Thomas Oppermann, koji je rekao da ova točka dnevnog reda “možda nije dobra za odnose u vladajućoj koaliciji, ali je dobra za ljude u Njemačkoj”. Opperman se referirao na peripetije koje su prethodile glasanju o “braku za sve” (“Ehe für alle”), te koje de facto znače kraj velike koalicije demokršćana Angele Merkel i socijaldemokrata Martina Schulza.

No, koalicijski su odnosi ipak bili u drugom planu kad je riječ o jednosatnoj raspravi o bračnoj jednakosti, koju su u svojim izlaganjima podržali zastupnici SPD-a, Zelenih i Die Linke, dok su se iz frakcije CDU-a mogli čuti suprotstavljeni stavovi.

Zanimljivo je da su svi zastupnici u Bundestagu koji su muslimani podržali "brak za sve", dok su mnogi koji su kršćani naveli vjerske razloge zbog kojih su glasali protiv

Argumente protiv bračne jednakosti iznio je predsjednik kluba zastupnika CDU-a Volker Kauder, ističući da je za njega brak zajednica muškarca i žene, dok je demokršćanski zastupnik Jan-Marco Luszak pledirao da njegove stranačke kolege podrže “brak za sve”.

Istaknuo je da ankete pokazuju kako 82 posto Nijemaca podržava otvaranje braka istospolnim parovima, te nastavio: “Čini mi se da nam je ispalo iz fokusa o čemu se zapravo radi kad govorimo o braku. Za mene je brak kada dvoje ljude koji se vole jedno drugom obećaju da će se podržavati u dobrim i lošim vremenima, dok ih smrt ne rastavi”. Naglasio je da institucija braka odražava konzervativne vrijednosti poput postojanosti i vjernosti, te da smatra kako nije potrebna promjena njemačkog ustava (Grundgesetz) kako bi se izglasala bračna jednakost.

Naime, u Grundgesetzu u članku 6 stoji kako su "Brak i obitelj pod posebnom zaštitom države", no brak nije definiran kao zajednica muškarca i žene, nego je to “otvoreni pojam”, kako je istaknuo demokršćanin Luszak, inače i predsjednik Odbora za pravo i zaštitu potrošača. Njegovo je izlaganje više puta prekidano pljeskom, a veći je jedino dobio zastupnik Zelenih Volker Beck, koji se desetljećima zalagao za bračnu jednakost.

Merkel podržava pravo na posvajanje ali za nju je brak i dalje "isključiva zajednicu muškarca i žene"

Kad je riječ o protivnicima bračne jednakosti, najoštriji je govor održala neovisna zastupnica Erica Steinbach, koja je donedavno pripadala desnom rubu CDU-a, no iz stranke je istupila zbog izbjegličke politike kancelarke Merkel. Steinbach je naglasila kako je bračna jednakost protuustavna, no jedini pljesak zastupnika je dobila kad je rekla kako je ovo njezin posljednji govor u Bundestagu.

Čini mi se da nam je ispalo iz fokusa o čemu se zapravo radi kad govorimo o braku. Za mene je brak kada dvoje ljude koji se vole jedno drugom obećaju da će se podržavati u dobrim i lošim vremenima, dok ih smrt ne rastavi

Nakon nešto manje od sat vremena i izlaganja desetak zastupnika rasprava je bila okončana i pristupilo se glasanju. Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert uskoro je proglasio pobjedu zagovornika “braka za sve” s 393 glasa (apsolutna većina u Bundestagu iznosi 310 glasova), što znači i da je više od 70 zastupnika CDU-a glasalo za bračnu jednakost. Među njima su aktualna ministrica obrane Ursula von der Leyen, glavni tajnik stranke Peter Tauber i predstojnik Kanzleramta Peter Altmeier, jedan od najbližih suradnika Angele Merkel, koja je ipak glasala protiv.

Njemačka kancelarka je nakon glasanja u izjavi za medije rekla da podržava pravo istospolnih parova na posvajanje djece, ali da i dalje brak vidi kao isključivu zajednicu muškarca i žene, kao i da se nada kako će uvođenje “braka za sve” doprinijeti napretku socijalne stabilnosti u Njemačkoj.

Volker Beck je ispred Bundestaga dočekan kao heroj od strane okupljenih podržavatelja bračne jednakosti, a diljem Njemačke su za večeras najavljena brojna slavlja zbog ove velike pobjede u borbi za LGBT jednakost. Inače, zanimljivo je da su svi zastupnici u Bundestagu koji su muslimani podržali "brak za sve", dok su mnogi koji su kršćani naveli vjerske razloge zbog kojih su glasali protiv.

Na kraju vrijedi spomenuti i kako je razina javnog diskursa oko ove, za dio društva ipak kontroverzne teme, bila neusporediva u odnosu na homofobnu kaljužu kakva je u Hrvatskoj pratila ustavni referendum o definiciji braka i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu.

Ni protivnici bračne jednakosti nisu, primjerice, demantirali da su njihovi LGBT sugrađani bili i još uvijek znaju biti izloženi homofobnoj diskriminaciji, dok se u Hrvatskoj redovito poriče očita homofobna diskriminacija i LGBT građanima žele zabraniti temeljna demokratska prava od značajnog broja ljudi.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.